Как тийнейджъра да контролира настроенията си

Как тийнейджъра да контролира настроенията си

През пубертета настъпват толкова мощни хормонални промени, че е естествено настроенията на сина или дъщеря ви да варират от депресия до еуфория в рамките на часове. Юношата ту се прехласва по преживявания, с които се сблъсква за първи път в живота си, ту се ядосва от постоянния ви контрол, изискванията на учителите и държанието на приятелите си. Макар че променливите настроения са характерни за възрастта, все пак бихте могли да научите детето си на няколко техники, които ще му помогнат да изглежда по-овладяно в чуждите очи.

Най-напред обяснете на тийнейджъра как да разпознава признаците за влошаване на настроението. Почувства ли се напрегнат, безсилен, преследван, усети ли, че сърцето му започва да бие по-бързо, изпотява се, а ръцете му се разтреперват, нека да спре да говори и да преброи до 3. В повечето случаи тази техника действа безотказно и спестява изричането на думи, за които по-късно да съжалява. Ще подсили ефекта от броенето, ако за малко излезе навън и се поразходи, защото откъсването от конфликтната ситуация и движението променят потока на мислите.

Случи ли се да се разкрещи, изчакайте да се успокои. После може да започнете разговора отначало, като си обещаете, че ще го прекратите веднага, щом напрежението се нагнети. Нека всеки от вас да се изкаже, а след това да изслуша другия, без да го прекъсва. В края на краищата е редно да победи онзи, който е бил по-убедителен и е успял да запази самообладание докрая.

Ако юношата е съгласен, може да го накарате да си води дневник. Естествено, при условие, че никога няма да поглеждате в него. След всяко свое избухване може да сяда и да записва как се e чувствал преди скандала, какво го е породило, мислите и действията му, докато е бил под пара, какво го е успокоило. След 5-6 такива списъка сам ще установи, че чувствата, които предизвикват промените в настроението му, са ирационални. Ще разбере и какво трябва да промени в поведението си, за да започне да се контролира.

Щом нищо не помага, оставете тийнейджъра на спокойствие. Нека да отработи отрицателните емоции. Кажете, че винаги може да обсъди с вас онова, което го терзае. Но не го насилвайте да говори. Ще го направи само когато наистина е готов.

Йогата е възможно най-доброто занимание за укрепване на нервната система. От асаните се отслабва и мускулите се засилват. Така че ако юношата още се чуди на какви тренировки да ходи, йогата е най-подходяща за овладяването на променливите му настроения.

Обърнете внимание и на начина му на хранене. Противно на общоразпространеното мнение, се оказва, че поне в пубертета шоколадът не успокоява, а предизвиква зачестяване на промените в настроението, защото води до прилив на хормони. Същото е и с алкохола, включително бирата. Да не говорим за бързите захари, които се съдържат в т.нар. джънк фуд.

Често лошото настроение е последица от липсата на сън. Затова обяснете на юношата, че не бива да сърфира до късно, да отговаря на есемеси в полусън, да пъха мобилния телефон под възглавницата си.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана