Ранното побеляване на косата може да бъде обратимо

Ранното побеляване на косата може да бъде обратимо

Побеляването на косата е един от признаците на стареене. Нормално е първите бели косми да се появят около 35-ата година. Според статистиката на 50 години 50% от косата на много мъже и жени е вече видимо сива. Не са редки случаите обаче, в които побеляването настъпва преждевременно. Среща се дори при момчетата и момичетата на 12 години и тогава причините трябва да се търсят в нарушеното хормонално равновесие.

Специалистите изтъкват генетичната предразположеност като водещ фактор за побеляването. Сред зачестилите напоследък причини са понижената функция на яйчниците, на надбъбречните жлези и на щитовидната жлеза. Заболявания на стомашно-чревния тракт, проблеми с гръбначния стълб, неправилно хранене и тютюнопушене също могат да провокират ранно побеляване. Много е важно състоянието на черния дроб - този орган играе съществена роля в образуването на пигмента меланин, от който зависи цветът на косите. Нерядко стресът е тласък за първите бели косми.

Рано побеляват жените, които злоупотребяват с алкохол, особено ако той се съдържа в газирани напитки, твърдят специалистите. В рисковата група спадат също заклетите веганки и привърженичките на строгите диети. Когато организмът приема само растителна храна, има опасност от дефицит на важните протеини от животински произход и на витамини от група В, участващи в образуването на меланин. Застрашени от преждевременно побеляване са и жените, които приемат орални контрацептиви - хормоносъдържащите препарати натоварват черния дроб.

Ако причината за ранното побеляване се открие и се отстрани навреме, около 30% от побелелите коси могат отново да придобият цвят, уверяват лекарите.

Прави се спектрален анализ на косата, като се отрязват няколко кичурчета от тилната част и се изследват за съдържание на микроелементи. Този метод дава информация доколко са нарушени обменните процеси, кои вещества не достигат в организма и дали има излишък от токсини. Необходимо е да се направи и биохимичен анализ на кръвта. Резултатите от него се съпоставят с тези от спектралния анализ на косата. Провежда се и ултразвуково изследване на вътрешните органи, особено на черния дроб.

След като се направи точна диагностика, се назначава терапия. Приемат се медикаменти за отстраняване на основния проблем и се прилагат външни средства за подобряване микроциркулацията на кожата на глава.

За да се предпазите от ранно побеляване на косата, избягвайте газираните напитки и храните с бяло брашно и рафинирана захар. Балансирайте белтъчините, мазнините и въглехидратите в менюто си. Външните втривания на отвара от метличина или салвия стимулират обменните процеси в кожата на главата и показват добър ефект. Масажът на скалпа е препоръчителен.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние