Алергиите дебнат и през есента

Алергиите дебнат и през есента

През пролетта и лятото алергиите се вихрят с пълна сила, но често и през есента не ни дават мира. Някои тревни видове, като пелин и амброзия, могат да получат вторичен цъфтеж. Цветният прашец на амброзията, смятан за изключително агресивен, започва да се освобождава през август и процесът продължава до късна есен. С помощта на вятъра полените се разнасят на километри. А семената на растението са невероятно издръжливи и продуктивни. Около 3/4 от хората, свръхчувствителни към пролетните растения, проявяват дразнимост и към упоритата амброзия. Според някои американски експерти силното и разпространение е в пряка връзка с глобалното затопляне и увеличеното съдържание на въглероден двуокис в атмосферата. Това е причината да я нарекат плевел на глобализацията. Оплакванията, които причинява, са проблеми с дишането, зачервени очи, главоболие.

Мухълът също е потенциален виновник за алергия през есента. Той обитава не само мазето и банята, а се среща и във влажните места на открито. Окапалите листа на дърветата са идеална среда за спорите на много видове плесени. Рязкото покачване на алергенни частици във въздуха се случва по различно време в отделните части на страната и Европа, но ветровете могат да ги разнесат на големи разстояния. Спорите, попаднали в дихателните пътища, предизвикат затруднено дишане дори при здрави хора, а при астматиците отключват тежки пристъпи на задух.

Продължителният престой в затворени помещения не облекчава симптоматиката. Проблемът е, че ниската влажност на стаите също може да причини назални и дихателни оплаквания. Идеалната въздушна влажност в затворено помещение варира между 35% и 50%. В много офиси и домове тя е под 16% и това е причина за изсушаване на слузестите мембрани, което води до тяхното възпаление. За да се избегне този нежелан ефект, алерголозите препоръчват използването на хигрометър, измерващ стойностите на въздушната влажност. С помощта на обикновен изпарител може да нормализирате влажността и да предотвратите или да облекчите симптомите на алергия. Що се отнася до външната среда, в момента, в който се установи студено време, без резки колебания в температурите, количеството на алергени във въздуха рязко спада и оплакванията изчезват.

И домашният прах може да причини реакция на свръхчувствителност. Той се разнася по-активно из въздуха, когато за първи път се включи отоплението. Предизвиква кихане, хрипове и хрема.

Самолечението на алергиите не е препоръчително, макар че някои антихистамини се продават в аптеката без рецепта. Консултирайте се с вашия лекар, защото има препарати, неподходящи за хора с високо кръвно налягане, а определен вид назални спрейове не бива да се използва повече от 3 дни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана