Алергиите дебнат и през есента

Алергиите дебнат и през есента

През пролетта и лятото алергиите се вихрят с пълна сила, но често и през есента не ни дават мира. Някои тревни видове, като пелин и амброзия, могат да получат вторичен цъфтеж. Цветният прашец на амброзията, смятан за изключително агресивен, започва да се освобождава през август и процесът продължава до късна есен. С помощта на вятъра полените се разнасят на километри. А семената на растението са невероятно издръжливи и продуктивни. Около 3/4 от хората, свръхчувствителни към пролетните растения, проявяват дразнимост и към упоритата амброзия. Според някои американски експерти силното и разпространение е в пряка връзка с глобалното затопляне и увеличеното съдържание на въглероден двуокис в атмосферата. Това е причината да я нарекат плевел на глобализацията. Оплакванията, които причинява, са проблеми с дишането, зачервени очи, главоболие.

Мухълът също е потенциален виновник за алергия през есента. Той обитава не само мазето и банята, а се среща и във влажните места на открито. Окапалите листа на дърветата са идеална среда за спорите на много видове плесени. Рязкото покачване на алергенни частици във въздуха се случва по различно време в отделните части на страната и Европа, но ветровете могат да ги разнесат на големи разстояния. Спорите, попаднали в дихателните пътища, предизвикат затруднено дишане дори при здрави хора, а при астматиците отключват тежки пристъпи на задух.

Продължителният престой в затворени помещения не облекчава симптоматиката. Проблемът е, че ниската влажност на стаите също може да причини назални и дихателни оплаквания. Идеалната въздушна влажност в затворено помещение варира между 35% и 50%. В много офиси и домове тя е под 16% и това е причина за изсушаване на слузестите мембрани, което води до тяхното възпаление. За да се избегне този нежелан ефект, алерголозите препоръчват използването на хигрометър, измерващ стойностите на въздушната влажност. С помощта на обикновен изпарител може да нормализирате влажността и да предотвратите или да облекчите симптомите на алергия. Що се отнася до външната среда, в момента, в който се установи студено време, без резки колебания в температурите, количеството на алергени във въздуха рязко спада и оплакванията изчезват.

И домашният прах може да причини реакция на свръхчувствителност. Той се разнася по-активно из въздуха, когато за първи път се включи отоплението. Предизвиква кихане, хрипове и хрема.

Самолечението на алергиите не е препоръчително, макар че някои антихистамини се продават в аптеката без рецепта. Консултирайте се с вашия лекар, защото има препарати, неподходящи за хора с високо кръвно налягане, а определен вид назални спрейове не бива да се използва повече от 3 дни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Плодове

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Страх

Напрежение

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Диета

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Спорт

Грижи

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Маска

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Ангина

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Яйчници

Хемороиди

Слънце

Зачервяване

Ученик

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка