Диагностика на анорексията

Диагностика на анорексията

Анорексия нервоза е разстройство, характеризиращо се с предумишлено намаляване на тегло, като то е предизвикано или поддържано от самия пациент.

Среща се най-често при момичета в юношеска възраст или при млади жени. По-рядко се наблюдава при юноши и млади мъже, а още по-рядко при жени, навлизащи в менопауза. Главните причини за това хранително разстройство са неизяснени. Все повече факти обаче свидетелстват, че за пораждането му играят роля взаимодействието на някои социо-културни и биологични фактори, като и психологични механизми и индивидуалната ранимост на личността.

Анорексията е свързана с недостатъчно приемане на храна, проявено в различна степен. Това води до вторични ендокринни и метаболитни изменения, както и до нарушения във функциите на организма.

За поставяне на сигурна диагноза трябва да са налични следните пет условия:

Телесното тегло е поне 15% под нормалното или индексът на Кетле (теглото в кг върху височината на квадрат в метри) е 17,5 или по-малък (използва се при лица на 16 и повече години).

Загубата на тегло е предизвикана чрез: 1. Избягване на висококалорични храни; 2. Целенасочено повръщане; 3. Провокирано целенасочено чревно разстройство; 4. Прекомерни физически натоварвания; 5. Употреба на потискащи апетита (и/или диуретични) медикаменти.

Разстройство във възприемането на собственото тяло под формата на специфична психопатология, при която страхът от пълнота преминава във фиксидея и пациентът си налага ниско нормативно тегло.

Големи ендокринни нарушения, които се проявяват у жените като аменорея (липса или спиране на менструалния цикъл), а у мъжете - като загуба на сексуалното влечение и потентността. Възможно е да се повишат нивата на растежния хормон и на кортизола, да се промени метаболизмът на тироидния хормон и да настъпят аномалии в инсулиновата секреция.

Ако анорексията започне в предпубертетна възраст, растежът се забавя и даже спира (при момичетата не се оформя бюст и е налице първична аменорея , при момчетата гениталиите остават недоразвити). След излекуване пубертетът най-често завършва нормално.

При атипичната анорексия може да отсъстват един или повече от изброените признаци, но да е налице общата клинична картина. От друга страна, може да има придружаващи депресивни симптоми, както и черти на личностово разстройство. Това налага диференциране и/или употреба на повече от един диагностичен код. Анорексията трябва да се разграничи и от телесни причини за загуба на тегло - хронични астенизиращи заболявания, мозъчни тумори, интестинални заболявания, синдром на малабсорбция (лошо всмукване в тънките черва).

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние