Инфарктът и лечението му в кардиологично отделение

Инфарктът и лечението му в кардиологично отделение

Bодещи американски специалисти изработиха ръководството "ABCDE" (условно "Азбука"), като анализираха медицинска литература, публикувана от 1990 до 2004 г. Те определиха коя е най-ефективната и сигурна медицинска практика при пациенти с остър коронарен синдром (гръдна болка в покой или при незначително натоварване). При тези болни се прилагат два различни терапевтични подхода: консервативен или инвазивен. Консервативният подход налага медикаментозно лечение още с приемането в интензивното кардиологично отделение. Инвазивната стратегия определя спешна ангиопластика, стентиране или сърдечна операция.

Описаният в "ABCDE" подход е разработен в по-обширен план. Той включва:

прием на тромбоцитни антиагреганти (аспирин, тиклопидин, клопидогрел);
приложение на бета-блокери и контрол на артериалното налягане;
лечение на нарушена мастна обмяна (висок холестерол, триглицериди и т.н.) и преустановяване на тютюнопушенето;
лечение и контрол на захарен диабет, диета;
подходящо физическо натоварване.

Тромбоцитните антиагреганти повлияват тромбоцитните функции. Тромбоцитите представляват кръвни елементи (кръвни плочки), които имат отношение към тромбообразуването. При определени условия те се активират, повлияват фактори на кръвосъсирването и довеждат до образуването на тромб (кръвен съсирек) в съдовете на сърцето, мозъка, долните крайници и т.н. Антиагрегантите възпрепятстват и предотвратяват образуването на тромб. Към антикоагулантите принадлежат няколко групи медикаменти. Хепарините са инжекционни форми, които се прилагат венозно или подкожно и пречат за формирането на съсирек или за нарастването му. В острия стадий на инфаркта често се прилагат т. нар. тромболитици. Те имат качеството да разрушат вече образувания тромб в коронарната артерия.

Бета-блокерите редуцират кислородните нужди на сърдечния мускул най-вече чрез забавяне на сърдечната честота. На пациенти с установени нарушения в мастната обмяна се предписват статини и други т.нар. липидоредуциращи препарати. Необходим е контрол и правилно лечение на захарния диабет и хипертонията. Пушачите трябва да се разделят с вредния си навик, като след определен период впишат в начина си на живот разумна физическа активност.

Първата задача на кардиолога е да постави началната "работна диагноза" при приемането на болния в интензивното отделение. Той трябва да анализира всички състояния, протичащи с гръдна болка и други съпровождащи оплаквания (затруднено дишане, гадене, умора и т.н.): остър перикардит или миокардит (възпаление на сърдечната стена), белодробен инфаркт, пневмония или остри възпаления на стомашно-чревния тракт (гастрит, езофагит, панкреатит), дисекация на аортата (нарушаване на стената на най-големия артериален съд).

Лекарят трябва да се информира за оплакванията на пациента и за тяхната давност, за други заболявания, протекли в миналото, за провеждани лечения, за фамилна обремененост и т.н. Кардиологът провежда цялостен клиничен преглед. Прави се електрокардиограма, която помага за определянето на вида на сърдечния инфаркт (или нестабилна ангина), за локализация и фиксиране на определена коронарна артерия, за давността на болестните изменения и т.н.

Изследва се кръвта на пациента. Всяка стойност от т. нар. "пълна кръвна картина" е от значение за определяне на дейностите на лекаря, за избора на медикаменти и процедури. Задължително се изследват серумни сърдечни маркери (креатин-киназа, тропонини, миоглобин и др.). Те потвърждават или отхвърлят диагнозата "сърдечен инфаркт" и определят давността на процеса. Динамичното им проследяване е от значение за прогнозата - дали ще се намали, или ще се увеличи исхемичната (с намалено кръвоснабдяване) зона на сърдечната стена.

Ехокардиографското изследване отразява много функции на сърдечните кухини, сърдечните клапи и т.н. При инфаркт може да се демонстрира нарушена контракция на зона от сърдечната камера, дължаща се на тежка исхемия (недостатъчен кислород за сърдечния мускул). Задължително се прави и рентгеново изследване - снимка на сърце и бели дробове, което също носи важа информация.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана