Афтите се лекуват успешно с правилно подбрани препарати

Афтите се лекуват успешно  с правилно подбрани препарати

Афтите представляват малки повърхностни язвички по лигавицата на устната кухина с овална или кръгла форма. Дъното им има жълтеникав цвят и обикновено са обградени от яркочервена възпалена тъкан. Спонтанната болка, засилваща се по време на допир, пречи на храненето и създава дискомфорт. За няколко дни, до 1-2 седмици, афтите оздравяват и без лечение, но в много случаи се наблюдава тенденция към честа повторяемост на заболяването.

И досега се спори коя е причината за появата на афти. Наблюдава се фамилна обремененост. Често те възникват по време на инфекциозни заболявания, дължащи се на вируси, бактерии или гъбички. Но афти се появят и в периоди на абсолютно здраве, следователно има и други причини за тяхното възникване. Това доброкачествено, но неприятно заболяване може да бъде лекувано успешно с правилно подбиране на хомеопатични медикаменти. Ето и някои от най-често използваните от тях:

"Боракс" в разреждане 5 СН или 9 СН е препоръчителен в случаите, когато лигавицата на устната кухина е покрита с болезнени афти, кървящи при хранене и особено болезнени при контакт с кисели или солени храни. При кърмачета силната болка пречи на сукането. В тези случаи е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента.

"Калиум бихромикум" се използва за лечение на афти с ясно очертани ръбове, при които е налице склонност към дълбоко разязвяване и образуване на жълтеникави мембрани по дъното на афтата. Препоръчва се няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента, в разреждане 9 СН.

"Кантарис" в разреждане 9 СН също е подходящ за лечение на афти със склонност към разязвяване, но и когато е налице усещане за силно парене и дори за изгаряне в областта на лигавичното увреждане.

"Хепар сулфур" в разреждане 15 СН - 3-4 пъти дневно по 5 гранули, се приема, когато афтите са заобиколени от изразен червен възпалителен вал.

"Монилия албиканс" в разреждане 15 СН - 2 пъти дневно по 5 гранули, се прилага, когато е налице устна кандидоза (инфекция, причиняваща се от вид гъбичка, наречена Кандида албиканс). В тези случаи е важно устата да се изплаква с вода, с разтворена в нея сода за хляб, която влияе неблагоприятно на гъбичките.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние