Природните средства облекчават менопаузата

Природните средства облекчават менопаузата

Периодът, когато настъпват промени в менструалния цикъл с тенденция към прекъсването му, е известен като критическа възраст (климакс). Той представлява изчерпване на яйцеклетките, годни за оплождане, и рязко намаление на производството на полови хормони (естрогени). Периодът след пълното и окончателно спиране на менструацията е известен като менопауза.

Менопаузата се характеризира с промени в организма, което обуславя пъстрата картина на субективните оплаквания. "Топлите вълни", които се разпространяват по лицето, врата и гърдите, продължават понякога години наред. Нощните изпотявания, съпроводени с "топлите вълни", нарушават съня и изтощават жената, тя става нервна и раздразнителна.

Почти половината от жените в менопауза изпитват някакъв вид психоемоционално разстройство и често изпадат в депресия. Нарушава се способността им за концентрация на вниманието, отслабва паметта. Постепенно зачестяват оплакванията от страна на сърдечно-съдовата система: хипертонични кризи, болки в сърдечната област, повишени стойности на холестерола и т.н., тъй като естрогенните хормони са оказвали протективно действие до настъпването на менопаузата. Половите хормони оказват влияние и върху плътността на костите - при изчерпването им се развива остеопороза, която е рисков фактор за чести фрактури.

С цел да се облекчат оплакванията, настъпили по време на менопаузата, се препоръчват хормонални препарати, за да се компенсира липсата на естествени яйчникови естрогени. Това е т.нар. заместителна терапия. Най-често се предписват таблетки за перорално приложение, но има и пластири, които се залепват върху кожата и се сменят през 3-4 дни. В някои случаи под кожата се имплантират специални "топчета", които се подменят през 6-12 месеца.

Съществуват и медицински кремове за премахване на сухотата във влагалището. Хормоналните препарати се оказват подходящи за овладяване на симптомите на менопаузата в сравнително кратък период, като същевременно забавят развитието на остеопорозата и сърдечно-съдовите оплаквания, но не могат да повлияят върху емоционалното състояние на жената. Те причиняват и гадене, мускулни болки, набъбване на гърдите, които с течение на времето изчезват. По-съществени и сериозни странични явления от употребата на хормоналните препарати са повишаването на кръвното налягане, зачестяването на тромбофлебитите и на маточните кръвоизливи, както и рисковете от злокачествено израждане на матката и по-специално - на маточната шийка. Със сигурност този риск съществува и по отношение на рака на гърдата.

Най-важните противопоказания за прилагането на хормонални препарати са: тежки чернодробни заболявания, маточни кръвотечения и ерозио на маточната шийка. По тези и други съображения, голяма част от специалистите се ориентират към използване на препарати от растителен произход, които са лишени от горните странични ефекти. Независимо от по-слабата им терапевтична активност, при продължителна употреба резултатите са много обнадеждаващи и напълно удовлетворителни.

Изпитана рецепта при менопауза

Билкова комбинация от равни части жълт кантарион, дилянка, босилек, мащерка, хмел, мента. Приготвя се запарка и се приема по 1 кафеена чаша 3 пъти на ден в продължение на 1-2 месеца. Нощните изпотявания напълно изчезват, а топлите вълни престават да измъчват жените.

Вдигнете крака и се успокойте

Позата "краката горе до стената" се препоръчва срещу неприятните усещания в периода на менопаузата.

1. Седнете с дясната си страна успоредно на стената.
2. Изпънете краката напред и се отпуснете.
3. Сгънете коленете, легнете на лявата си страна, така че стъпалата и седалището ви да се опрат до стената.
4. Обърнете се по гръб, вдигнете крака и ги изправете така, че да легнат върху стената.
5. Сложете ръце върху корема и поемете дълбоко въздух. С ръцете трябва да усещате как коремът ви се повдига при вдишване и се отпуска при издишване.

Издишайте въздуха много бавно - това е важно. Именно издишването предизвиква чувство на отпускане. Останете в тази поза от 3 до 5 минути.

След това повторете същите движения по обратен път, за да се върнете в изходното положение.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние