Сухата кожа може да причини дерматит

Сухата кожа може да причини дерматит

Hякои болести или състояния влияят особено силно на вида на кожата. Сред тях е ихтиозата, за която е характерна по-бързата поява на мъртви епителни клетки, образуващи дебели люспи. Заболяванията на щитовидната жлеза пък намаляват количеството на тироидните хормони и понижават активността на потните и мастните жлези, което води до груба и суха кожа.

Алкохолът и някои медикаменти (антихистамини и диуретици) също се отразяват негативно на сухата кожа. Други фактори са обезводняването, в следствие на диария и повръщане, висока температура; силно изпотяване при усилени тренировки или просто недостатъчно поемане на течности. С възрастта кожата постепенно започва да губи естествената си хидратираност и еластичност, да става по-суха, тъй като намалява активността на мастните жлези.

Тенът може да изглежда неравномерен и без блясък. Кожата на двата пола е различна. При мъжете тя остава влажна за по-дълго време, тъй като при тях спадът в нивото на продукцията на мазнини е сравнително малък. При жените обаче кожата започва да изглежда значително по-суха след менопаузата. Излагането на слънце е важен фактор. Ултравиолетовите лъчи проникват и под повърхностния слой на кожата (епидермиса). Те достигат до дермата, където колагеновите и еластановите влакна се късат много по-бързо, отколкото би трябвало. В резултат на това кожата става сбръчкана, отпусната и увиснала (слънчева еластоза). В повечето случаи състоянието на сухата кожа отговаря на грижите, които се полагат за нея.

Но ако големите усилия не дават адекватния резултат, който очаквате, посетете лекарския кабинет. Други причини за консултация със специалист са: сърбеж, който смущава съня; открити рани или инфекции, причинени от разчесването; големи повърхности, покрити с люспи. Усложнения могат да настъпят, когато нормалните защитни механизми на кожата са сериозно увредени. Например много сухата кожа може да причини дълбоки цепнатини, които да се разтворят до такава степен, че да кървят. По този начин се улеснява навлизането на бактериите в раните и съответно - в организма.

Ако не се вземат мерки, това състояние може да причини дерматит (зачервяване, напукване или възпаление на кожата), фоликулит (възпаление на космените фоликули) и целулит (бактериална инфекция на долните слоеве на кожата, което може да засегне лимфните възли и кръвоносните съдове). За да се избегнат тежките форми, за сухата кожа трябва да се полагат необходимите грижи. А ако положението не е сериозно, най-подходящи са кремовете, съдържащи млечна киселина и урея.

В случай че проблемът се задълбочи (ихтиоза, псориазис), дерматологът може да изпише специални мазила. Дерматитът се лекува с кремове, които съдържат хидрокортизон. При тежки пукнатини е възможно специалистът да направи превръзка с лекарство, което да предотврати потенциална инфекция и да спре секрецията от раните (адстрингенти).

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана