Видове гастрити и тяхното лечение

Видове гастрити и тяхното лечение

Какво всъщност е гастритът?

Гастритът представлява остро или хронично възпаление на стомашната лигавица, предизвикано от екзогенни (външни) или ендогенни (вътрешни) фактори. Екзогенните фактори на острия гастрит са: обилна храна, алкохол, никотин, прием на медикаменти и др. Хранително отравяне със стафилококи, салмонели и други бактерии също може да предизвика остър гастрит. Към рисковите фактори спада и стресът, който се провокира от травми, изгаряния, оперативна намеса, екстремен спорт, психотравми, претоварване с работа, липса на сън. Често срещан фактор през последните години се оказва именно стресът, предизвикан от претоварване на работното място.

Острият гастрит се проявява с липса на апетит, гадене, повръщане, болки или натиск в стомашната област, неприятен или горчив вкус в устата, слюнкоотделяне. Диагнозата се поставя посредством гастроскопия. Прогнозатана лечението е благоприятна. Лигавицата се възстановява напълно за около 1 седмица при прилагане на подходяща терапия. Препоръчва се премахването на дразнещите лигавицата фактори и спазване на щадяща диета в продължение на няколко седмици.

Хроничното възпаление на стомашната лигавица се отличава с дългогодишно протичане. Налице са трайни изменения, които причиняват атрофия и недостатъчност на секреторната функция на стомаха. За около 20 години повърхностният хроничен гастрит може да премине в атрофичен гастрит. Хроничният гастриттип А се среща едва в около 5% от случаите. Етиологията му е непозната. Образуват се автоантитела срещу йонната помпа в стомашните клетки, които произвеждат стомашен сок. Препоръчват се редовни контролни гастроскопии поради повишения риск от развитие на карцином.

Хроничният гастрит тип Б (хеликобактер пилори или асоцииран гастрит) се установява при около 85% от случаите. А хроничен гастрит тип С: (химично индуцирангастрит) - в около 10 %. Той се провокира от продължителна употреба на медикаменти като волтарен, ибупрофен, пироксикам, аспирин, както и при рефлукс на жлъчни киселини от дванадесетопръстника. Автоимунният гастрит често се свързва с други автоимунни заболявания, като тиреоидит на Хашимото, болест на Сьогрен и някои форми на диабет. Лечението на хроничния гастрит тип С се провежда с инхибитори на протонната помпа (омепразол, пантопразол, биопразол, сопрал), протовогъбични медикаменти в комбинация с широкоспектърни антибиотици. По този начин се намалява киселинността на стомашната среда и се премахва токсичното влияние на бактериите върху стомашната лигавица.

Диагнозата на асоциирания гастрит се поставя посредством ендоскопия и биопсия. Кръвният тест не дава точна информация и не следва да се използва за диагностика. Лечението се провежда с тройна комбинация от медикаменти. Трябва да отбележим, че лекарите предпочитат да предписват амоксицилин пред метронидацол поради високата резистентност, която имат пациентите (30-50%). Ефектът на терапията може да се провери 1-2 месеца след приключването посредством повторна гастроскопия или дихателен уреазентест за хеликобактер. Рецидивите са редки.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние