Предпазване от нежелана бременност

Предпазване от нежелана бременност

Предпазването от бременност (от лат. сontraceptio) е много актуален проблем и познаването на методите на котрацепция е изключително важно, особено за тийнейджърите. Нежеланата бременност и нейното евентуално прекъсване крият много рискове за подрастващите, още повече ако абортът се извърши в неподходяща среда и от неподходящ лекар.

Опитите да се прекъсне бременност чрез прием на различни медикаменти и от неспециалист са изключително опасни.

Прекъсването на бременност (от лат. interruptio) е разрешено от закона до края на 12-а гестационна седмица (считано от първия ден на последната редовна менструация) и при ненавършени 16 години е зъдължително писменото съгласие на родител. Тази информация е важна за младите хора с надеждата да се предпазят от грешни решения, които понякога могат да бъдат фатални за здравето им и възможността да имат здраво поколение. Ето защо е необходимо методите за предпазване от бременност да се познават още преди да се започне полов живот и с помощта на акушер-гинеколог да се избере най-подходящият за съответното момиче или момче.

Ефективността на различните методи се определя по броя настъпили бременности на 100 жени за една година.

Методите на контрацепция се делят на естествени, бариерни, вътрематочни, хормонални, химически, хирургични, съчетани.

Естествените методи са:

Календарен метод. Базира се на следните факти: овулацията настъпва 12-16 дни преди началото на очаквания мензис, сперматозоидите запазват своята оплодителна способност около 4 денонощия, а яйцеклeтката - около 24 часа. Следователно полов живот не трябва да се води 4 дни преди и след датата на предполагаемата овулация. Методът е несигурен и неприложим при нередовен мензис.
Метод на базалната температура. Основава се на факта, че след овулация аналната температура се покачва с 0,5 градуса и след това е невъзможно да се забременее до мензиса. Това е остарял, неудобен и несигурен метод.
Прекъснат полов акт (coitus interruptus). Това е широко разпространен метод у нас. Изисква голям самоконтрол от мъжа, намалява удоволствието от половия акт и е много несигурен.

Към бариерните методи спадат:

Кондом (презерватив) - много популярен и актуален метод, особено поради факта, че предпазва от полово преносими болести и най-вече СПИН (AIDS). Често кондомите са обработени с вещества, които убиват сперматозоидите (спермицидни кремове). Основен недостатък е, че намаляват удоволствието от половия акт. Когато кондомът се скъса, се приемат медикаменти за спешна хормонална посткоитална контрацепция.
Диафрагма, цервикална шапка, женски презерватив - неудобни, трудно приложими, несигурни и непопулярни методи.
Вътрематочни имплантанти (песари, спирали)
Те са широко разпространен метод, особено при раждали жени. Ефективността им е около 97-99,5 %. Имат разнообразна форма и обикновено са пластмасови с медна спирала или са метални. Недостатъци: повишават риска от възпаление на матката и тръбите, от извънматочна бременност, увеличават менструалната кръвозагуба, менструалната продължителност и често предизвикват дискомфорт.
От няколко години се прилага вътраматочен песар, който има контейнер, отделящ хормон, като по този начин страничните ефекти са силно редуцирани, а ефективността е почти 100%. Обикновено предпазва от бременност в продължение на 5-7 години. Класическите нехормонални песари не са подходящи за нераждали жени и такива с безразборни полови контакти.

Хормонална контрацепция

Първият комбиниран хормонален контрацептив се появява на пазара през 1959 г. Ежегодно се създават нови видове контрацептивни таблетки. Те са изключително широко разпространен метод, особено при момичета и млади жени. Неуспех на метода има само в 0,3-3,0 %, обикновено поради грешки в приема. Недостатъци: ежедневен прием, възможност от нарушение на менструалния цикъл.
Противопоказания: пушачки над 35-годишна възраст и непушачки над 40-те, някои съдови, чернодробни заболявания, високо кръвно налягане, неизяснени генитални кръвотечения, тумори и др.
Странични действия: главоболие, напрежение в гърдите, гадене, оточност, депресия, наддаване на тегло и др. Последното поколение хормонални контрацептивни таблетки са с минимални странични ефе- кти, даже някои от тях имат позитивен козметичен ефект (намаляват акнето, мазната кожа, редуцират повишеното окосмяване) и водят до леко отслабване.
Има много разновидности на хормоналните контрацептивни таблетки, освен това поносимостта на различните пациентки към тях е различна, затова задължително се предписват от гинеколог след предварителен преглед и изследвания.

Вече и на българския пазар има контрацептивни хормонални пластири (лепенки).

Разновидност на хормоналната контрацепция е т. нар. спешна или инцидентна контрацепция. Тя се прилага обикновено след скъсан презерватив или след нежелан полов контакт. Едни от препаратите трябва да се приемат до 72-ия час от инцидентния контакт. Неуспех при правилен прием има в около 2% от случаите. Отскоро на пазара се появи спешна контрацепция до 120 часа (5 дни).
Странични действия: менструални нарушения, напрежение в гърдите, гадене. Не бива да се прилага спешна контрацепция повече от 3-4 пъти в един менструален цикъл.

Химически методи
- вагинални кремове, таблетки или свещички, които се поставят във влагалището преди полов контакт и имат спермициден (убиват сперматозоидите) и дезинфекциращ ефект. Имат добра ефективност, но създават известен дискомфорт по време на половия акт.

Хирургични методи
- трайни и обратими хирургични интервенции на жената или мъжа (т. нар. стерилизация). При жената обикновено лапароскопски (оптична система се вкарва през малък отвор на корема и се работи под телевизионен контрол) се поставят клипсове на маточните тръби. При мъжа се превръзват оперативно семепроводите. Имат 100% ефективност, но не са популярни в България.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние