Болките в кръста не търпят твърда постеля

Болките в кръста не търпят твърда постеля

Mедицинската статистика сочи, че почти всеки трети човек в работоспособна възраст страда от болки в гърба, кръста и врата.

Те са добили народните наименования лумбаго, секване, шипове, ишиас. Болежките в кръста засягат все повече млади хора. За основен виновник се приема уседналият начин на живот. Оплакването често се причинява и от настинка, болезнена менструация, цистит, гинекологично заболяване, дори запек. Болката може да е тъпа, постоянна, с усещане за тежест и скованост или точно обратното - да е пронизваща и движеща се надолу, настрани. Острата обикновено се дължи на травма, претоварване с физически упражнения, падане, удар, вдигане на тежести. Когато е силна, болката причинява сковаване и блокиране на мускулите в засегнатата зона. Придвижването става трудно, а понякога дори е невъзможно. Ако състоянието не отшуми за 3 дни, необходимо е да се потърси лекар за предприемане на адекватна терапия.

Кръстът е уязвимо място, защото управлява голяма част от тежестта на тялото. Дисковете на гръбначния стълб, разположени между прешлените и служещи като амортисьори, с времето постепенно се износват. В медицината това състояние се нарича дегенеративна дискова болест или дископатия. Износените дискове много по-лесно се травмират и тяхната обвивка се напуква, пропускайки централно разположеното желеподобно вещество. Когато то притисне нервни влакна, предизвиква болка.

Над 30% от засегнатите успяват да се излекуват без лекарска намеса - само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства.

Масова заблуда е да се спи на твърдо легло. Това причинява още по-голямо страдание, тъй като естествените извивки на гръбначния стълб са подложени на изпитание. Не е желателно също тялото да потъва в леглото и да провисва надолу - подобно положение засилва изкривяването в лумбалната област и задълбочава болката. Достатъчно е да се сложи малка възглавничка под плещите, за да се освободи гръдният кош и да се осигури по-дълбоко дишане.

За да предотвратите и намалите неразположенията в кръста, се придържайте към следните препоръки:

Старайте се да заемате правилна и удобна поза, докато седите, стоите прави или лежите. Избягвайте да вдигате големи товари. Ако се наложи, вдигайте ги от коленете, за да избегнете голямо натоварване на кръста.

Правете упражнения за подсилване на мускулните групи, участващи в поддържането на гърба. Това включва трениране на коремните, бедрените, гръбните и тазовите мускули. Добрият им тонус може да облекчи значително неприятното състояние, твърдят експертите.

Не минавайте на постелен режим веднага щом усетите болка ниско в кръста. Липсата на движение може да задълбочи оплакванията.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние