Медът е универсално лечебно средство

Медът е универсално лечебно средство

Oще от древността медът е използван в Египет за лечение на сърдечни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, както и за балсамиране на жреци и знатни хора. Оттам е пренесен в Древна Гърция и в други страни на континента.

Медът съдържа главно въглехидрати (95%) като глюкоза, фруктоза, декстроза, захароза, белтъчни вещества, ферменти и витамини В1, В2, С, Е и К. Микроелементите в меда са в изобилие: калций, никел, фосфор, желязо, сяра, йод, манган, силиций, както и флавоноидите. Етеричните масла и смолистите му субстанции имат изключително важно значение за здравето.

Сладкият еликсир се оползотворява 100% от организма, като стимулира кръвообразуването и повишава устойчивостта към различни заболявания. Съдържащите се в него въглехидрати са лесно усвоими. Белтъчините играят ролята на градивен материал и участват в синтеза на различните хормони и ензими, които подпомагат храносмилането. Витамините и минералните вещества регулират дейността на нервната система и улесняват обмяната на веществата.

Благодарение на антибактериалните си свойства медът потиска жизнедеятелността на множество грам положителни и грам отрицателни бактерии и гъбички.

Антиоксидантното му действие се изразява в подпомагане на изхвърлянето на отровните вещества от организма и намаляване на страничните ефекти на медикаментите. Пчелният продукт има общоукрепващ и тонизиращ ефект - подхранва с енергия сърдечния мускул и скелетната мускулатура, подпомага функциите на черния дроб и улеснява разграждането на токсичните продукти, образувани в резултат от обмяната.

Сладкият еликсир повишава устойчивостта на организма към различни заболявания, интоксикации и радиация, както и физическата и умствена работоспособност и спомага за по-бързото възстановяване на силите при физическо натоварване. Той повлиява благоприятно стомашната микрофлора и подобрява усвояването на хранителните вещества. Стимулира процесите на регенерация на тъканите и оказва противовъзпалително въздействие.

Универсално лечебно средство, медът се прилага при сърдечно-съдови заболявания, аритмии, хипертонична болест, миокардиосклероза, анемия, стомашно-чревни заболявания и неврози. Действа благоприятно и при бронхит, фарингит, трахеит, за по-бързо заздравяване на рани в комбинация с пчелен клей, дъвка и гъша мас.

Макар и много рядко, медът може да предизвика нежелани странични ефекти. Наблюдават се алергични реакции след приемането на мед дори и в малки количества, които протичат с гадене, световъртеж, обриви и сърбеж, стомашно-чревни разстройства, а дори и с по-тежки реакции - повишена температура, задух, гърч. Реакции на свръхчувствителност са възможни и при инхалации с мед при болни от бронхиална астма или туберкулоза, както и при бронхиектазии.

Тонизираща смес от мед

Като общоукрепващо и тонизиращо средство медът се използва най-рационално в следната комбинация:

1 кг пчелен мед, сок от 3 лимона, 5 листа от индрише (нарязани), 20 бадемови ядки (смлени, може и орехови, кайсиеви), 5 ампули витамин С по 5 мл, 20 таблетки фитин (стрити на прах), 20 таблетки фолиева киселина (стрити на прах), 10 флакона жен-шен с пчелно млечице, 20 ампули алое вера, 10 ампули сарженор, 20 мл прополисов разтвор, 30 таблетки коензим Q10, 20 таблетки витамин Е от 400 мг (стрити на прах). Всички съставки се смесват и се разбъркват, за да се получи хомогенна смес. Приема се по 1 ч.л. преди хранене 3 пъти на ден с вода (сок, нектар, мляко, сироп и др). Курсът на лечение може да се повтори след 3 месеца.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние