Алкохол и мазни храни възпаляват панкреаса

Алкохол и мазни храни възпаляват панкреаса

Oстрият панкреатит е едно от най-тежките заболявания на корема, което за съжаление все още е съпроводено от висока смъртност. В основата му е самосмилането на задстомашната жлеза от нейните собствени ензими, чиято задача е да осигуряват физиологичното смилане на хранителните вещества в чревния тракт.

За разлика от останалите възпалителни заболявания в коремната област, при които винаги се идентифицира инфекциозен причинител, възпалението на задстомашната жлеза е неинфекциозно. Повечето от случаите на панкреатит се предизвикват от повишената консумация на алкохол и богати на мазнини храни. Жлъчните камъни са друг фактор,  отключващ заболяването. По-рядко причина за възпалението на панкреаса могат да бъдат повишеното съдържание на мазнини или калций в кръвта, травма, генетично предразположение и някои медикаменти.

Острият панкреатит има лека и тежка форма. Леката е самоограничаващо се заболяване, което отзвучава за около седмица с помощта на консервативно лечение. Тежкият панкреатит често е съпроводен и от засягане на други органи и системи, като бъбреци, сърце, бял дроб. Той изисква оперативно лечение. Най-често панкреатичният пристъп настъпва след обилно хранене или консумация на концентриран алкохол.

Внезапно се появява постепенно усилваща се  нетърпима болка в горната коремна половина, която се разпространява към гърба. Болката е силна и обикновено се съпровожда от гадене и необлекчаващо повръщане. При тежките форми може да настъпи сърцебиене, понижено кръвно налягане, недостиг на въздух, спиране на отделянето на урина, чернодробна недостатъчност и дори шок. Диагнозата се потвърждава от повишените стойности на амилазата и липазата (ензимите, отговорни за смилането на въглехидратите и мазнините) в кръвта и урината.

Прави се и компютърно томографското изследване на корема. Допълнителна информация дават ехографията и обзорното рентгеново изследване. Лечението на острия панкреатит задължително трябва да се провежда в специализирано болнично заведение, като тежките форми често изискват настаняване в интензивно отделение при 24-часов контрол. При около 20% от болните се налага оперативно лечение на определен етап.

Преустановяването на употребата на алкохол, умерената консумация на храни, богати на мазнини, и усвояването на правилни хранителни навици са своеобразна профилактика на това често срещано и тежко протичащо заболяване.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние