Грипа при децата до 18-годишна възраст

Дата: 2015-10-16 13:57:22, от: Здравко Здравков
Грипа при децата до 18-годишна възраст

Грипът при децата е остра инфекция, причинена от някой от вирусните типове А, В или С. Тип А причинява най-тежко протичане на заболяването. Появиха се и тъй наречените птичи грип и грип Н1N1 (свински грип), които лесно се разпространяват от човек на човек. При намален имунитет на населението те могат да обхванат повече групи и да причинят епидемия или пандемия.

Децата са сред най-застрашените от грипа и неговите усложнения. Между 3- и 18-годишна възраст те боледуват 4 пъти по-често в сравнение с възрастните (по данни на Световната здравна организация и Националния център по заразни и паразитни болести). Вследствие на грипа децата по-често развиват и вторични усложнения, като пневмонии, бронхити, отити и др. Това важи особено за тези, които страдат от хронични заболявания, като астма, хроничен бронхит и др. Честотата на респираторните вирусни инфекции при децата се дължи и на това, че те обикновено са част от големи колективи (детски градини, училища) и рискът да се заразят е много голям. Онези, които имат добър имунитет, преодоляват грипната инфекция без усложнения. При други обаче тя протича по-тежко. Това са децата с имунен дефицит, вродени или придобити сърдечни заболявания, захарен диабет, бронхиална астма и др.

Как една майка може да улови признаците на грипа у своето дете?

За съжаление грипната инфекция протича с много нехарактерни симптоми - внезапна поява на висока температура, силна отпадналост, отказ от храна, суха дразнеща кашлица, мускулни болки, безапетитие и др., които се срещат и при други остри респираторни заболявания. Най-сигурно грипът може да се докаже със смив от носоглътката, а по-късно - с противогрипни антитела в серума на детето. Желателно е да посетите педиатър, който да прецени състоянието на детето.

При първи признаци на грип трябва да се осигури постелен режим на болното дете. Подходящ за неговата възраст антипиретик ще облекчи усещането му за отпадналост от високата температура. Важно е да се приемат достатъчно течности. Съществуват няколко вида противогрипни медикаменти, но само препарат под формата на суспензия е подходящ за деца над 1-годишна възраст. Прилагането на противогрипни ваксини за съжаление не предпазва 100% от развитие на грипна инфекция по ред причини. Затова при контакт с болен от грип е желателно да се приеме противогрипно лекарство в профилактична доза, а при вече изявени симптоми - още в първите 24-48 часа да се премине към лечебен режим.

Някои пациенти броени дни след началото на грипното заболяване развиват и вторична бактериална инфекция. При децата най-често тя се проявява под формата на гнойна ангина, аденоидит (възпалена "трета сливица"), гноен отит или пневмония. В тези случаи е необходимо да се включат и антибиотици.

За да преодолее детето по-лесно всички инфекциозни заболявания, включително и грипната инфекция, трябва да спазва следния режим:

Прилагане на общозакалителни процедури, рационално хранене, максимално ограничаване на контактите с болни хора.

Във всекидневното меню трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, прясно изцедени плодови сокове.

В хода на лечението и след него е добре да се използва поливитаминен препарат (за около 1 месец) по преценка на педиатъра.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана