Лечение на анорексията

Лечение на анорексията

Пациентите с анорексия се нуждаят от комплексна терапия. Ако състоянието им е критично, се налага да постъпят в клиника за интензивно лечение заради изразената дехидратация, промените в електролитния баланс и/или психиатричните проблеми.
 Психотерапия. Препоръчва се индивидуална, семейна и групова. При индивидуалната терапия се работи с поведенията и мислите, допринасящи за развитието на заболяването. По време на самия процес пациентът развива по-обективна себеоценка и научава позитивни начини за справяне с дистреса (вредния стрес) и други силни емоции. При семейната терапия се разрешават фамилни конфликти и се постига подкрепата на най-близките. А при груповата страдащият от анорексия има възможност да влезе в контакт с пациенти със същата диагноза и заедно да търсят по-здравословен начин за справяне с житейските проблеми. Хубаво е трите вида психотерапия да се прилагат едновременно.
 Медикаментозна терапия. Няма специфично лечение, но най-често се използват антидепресанти и други психотропни медикаменти.
Заболяването протича с различна тежест. По-леките случаи изискват по-малко време за лечение и обикновено завършват с пълно оздравяване. При по-тежките (когато са налице силна редукция на теглото и тежки метаболитни нарушения) съществува висок риск от летален изход. Терапията се затруднява особено, когато пациентът не осъзнава, че е болен, и отказва да се лекува.
Болните от анорексия е добре да се придържат към следните утвърдени правила:
 Следвайте лечебната си програма. Не пропускайте сесиите по психотерапия и не се отклонявайте от предписания ви хранителен режим, дори в началото това да ви създава известни неудобства.
 Ако не се храните добре, говорете с личния си лекар за приемане на витамини и хранителни добавки, за да дадете шанс на организма си да се снабдява с необходимите му ценни вещества.
 Общувайте повече със семейството и приятелите си. Те искат да ви видят здрави и може би ви дават съвети, които на този етап ви дразнят. Разберете, че те искрено ви желаят доброто.

 Противопоставяйте се на желанието да се теглите непрекъснато или постоянно да се гледате в огледалото. Това ще ви отучи от нездравословните навици. Припомняйте си непрекъснато какво е нормалното за вас тегло, особено когато се появи желание да ограничите калориите.
 Запомнете - анорексията не е орис, а заболяване, което с ваша помощ може да се лекува успешно.
 Установете кои ситуации, мисли или поведенчески модели отключват механизмите на вашата анорексия. Това ще ви позволи да съставите план за действие и да създадете алтернативни ролеви варианти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние