Хроничният хепатит се лекува при стриктен режим

Дата: 2015-09-09 14:59:57, от: Здравко Здравков
Хроничният хепатит се лекува при стриктен режим

Под понятието хроничен хепатит се означават всички патологични състояния след прекаран остър хепатит. Хроничният хепатит има важно медико-социално значение поради високата заболеваемост и тежките последици, които причинява, когато не се провежда системен хигиенно-диетичен режим. Съществуват два вида хроничен хепатит: хроничен персистиращ и хроничен активен (агресивен) хепатит. И двата вида са последица от прекаран вирусен хепатит, алкохолна интоксикация, язвена болест, хроничен колит, ревматизъм, туберкулоза, злоупотреба с медикаменти и други.

Най-характерните оплаквания при хроничен хепатит са: липса на апетит, гадене, повръщане, горчив вкус в устата, лесна уморяемост, отпадналост, отвращение от тлъсти храни, болки в епигастриума и дясното подребрие. Оплакванията се засилват след физическо и психическо напрежение, безсъние, допълнителни инфекции, груби грешки в диетата. При влошаване на състоянието се появяват потъмняване на урината и сърбеж по кожата, констатират се увеличен черен дроб и промяна в стойностите на серумните показатели (АСАТ, АЛАТ, ГГТ и др.).

Лечението на хроничния хепатит е комплексно и включва медикаменти, които защитават чернодробната тъкан и подпомагат регенерацията на чернодробните клетки (т.нар. хепатопротектори), фитотерапия, щадяща диета и избягване на физическо и психическо натоварване.

Спазването на диета от болните с хроничен хепатит е от съществено значение, тъй като храненето, наред с другите мерки, има за цел да подобри обменните процеси и предпазва от токсично въздействие чернодробната тъкан. Основен принцип при диетата на хепатитно болните е тя да бъде бедна на мазнини от животински произход и на холестерол. Храната трябва да бъде оптимално калорична, като доставя необходимото количество белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали в съответни пропорции. Не трябва да се подценява ролята на витамините.

Голямо значение има приемането на хранителни вещества, които оказват предпазно действие и стимулират възобновяването на нормална чернодробна тъкан. Такива са белтъчините. Те се съдържат най-вече в млечните продукти, месото, млякото, яйцата. За препоръчване е да се консумират нетлъсти меса (пилешко, телешко, агнешко, риба), варени или печени и в никакъв случай - пържени. Белтъчините от месните продукти трябва да съставляват около 50% от всички белтъчини. Освен млякото, прясното сирене и особено изварата, които са богати на белтъчини и и на други субстанции, подхранващи черния дроб, полезно е да се консумират и бобови растения, които също съдържат белтъчини. Яйцата трябва да се консумират без жълтъка, за хепатитно болните е полезен само белтъкът. Дневната дажба на белтъчините трябва да възлиза на около 120 г.

Въглехидратите са на второ място по значимост в храненето на болните от хроничен хепатит. Те се набавят предимно от хляба, картофите и тестените изделия (бисквити, макарони, фиде, юфка), ориз, мед и други. Особено полезни са въглехидратите от плодовете и зеленчуците (които съдържат и витамини и минерали), приемани под формата на сокове, сиропи, нектари, компоти, сладка и т.н. Много полезни са соковете от моркови, червено цвекло, целина, артишок, зеле, както и шипковият чай, който е богат на витамин С.

Мазнините трябва да се приемат в ограничени количества от хепатитно болните, тъй като обременяват функциите на черния дроб и панкреаса. Мазнините от животински произход (свинско месо, свинска мас, сланина, тлъста риба) се изключват от диетата но болните. Разрешава се само употребата на растителни масла: зехтин, слънчогледово и царевично олио и евентуално - маргарин. Може да се консумират и малки количества прясно краве масло. Общото количество мазнини за един ден не трябва да надвишава 100 г.

От всичко казано става ясно, че спазването на хигиенно-диетичния режим на болните от хроничен хепатит е задължително условие, за да може организмът да се възстанови по-бързо и постепенно да се адаптира и да приведе компенсаторните си механизми към нормално функциониране и оптимална работоспособност, без да настъпят необратими усложнения.

Научната фитотерапия използва следната лечебна комбинация. Смесват се равни части цикория, камшик, глухарче, жълт кантарион, жълт смил, бял равнец и жълта тинтява. Приготвя се отвара, като 2 с.л. от сместа се варят в 1/2 л вода около 5 мин. Приема се по 1 чаша преди хранене.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана