Повишената кръвна захар и сигналите на тялото за нея

Повишената кръвна захар и сигналите на тялото за нея

Над 500 000 българи на възраст между 20 и 79 години страдат от диабет. 40% от тях не знаят, че са развили заболяването. Около 45 на сто от сънародниците ни никога не са изследвали стойностите на кръвната захар през живота си. Това сочат данните от национално проучване, проведено през септември тази година. Все пак участниците в изследването са посочили правилно като симптоми силната жажда, трудно заздравяващите рани, чувството за отпадналост и умора.

Специалистите обаче напомнят, че има два вида диабет, чиято симптоматика е различна. Прави впечатление, че 70% от анкетираните изтъкват като основен фактор за отключване на диабета стреса във всекидневието. Също толкова смятат, че болестта прекъсва нормалния начин на живот. В действителност правилното лечение позволява на пациентите да живеят пълноценно.

Ранното диагностициране помага за овладяване на заболяването и ограничаване на тежките усложнения, затова е много важно да се познават първите симптоми. Най-разпространените са често уриниране, силна жажда и повишен апетит. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични при двете разновидности на болестта.

При захарен диабет тип 2 много от пациентите нямат никакви оплаквания в продължение на години. Но повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.

Захарният диабет тип 1 започва рязко. При него хората са с нормално телесно тегло или под нормата. Ранните признаци са неестествена загуба на килограми, непрекъсната умора, кожни и генитални инфекции.

Кожните проблеми са един от по-нетипичните сигнали на тялото за повишено ниво на кръвната захар - тъмни петна в гънките на кожата, обикновено на задната част на врата и лакътните стави. Причината може да бъде и друга, но за да се установи, трябва да се проведе кръвно изследване. Високите нива на инсулин стимулират растежа на клетките на кожата, а пигментът меланин им придава тъмен цвят, затова наличието на петна би могло да издава риск от развитие на диабет.

Изненадващо и безпричинно подобряване на зрението е друг нетипичен симптом. По-рано сте носили очила, но вече не са ви необходими, за да виждате добре. В някои случаи зрението се подобрява при повишени стойности на кръвната захар. Учените обясняват, че диабетът променя нивата на течностите в организма, включително и в очите, което води до различни изменения.

Сърбежът може да бъде симптом за заболяване, затова не бива да го подценявате. Диабетът влошава кръвообращението, което е предпоставка за суха кожа. Ако редовната употреба на крем не помага, посетете лекар.

Пониженият слух също може да е ранен предупредителен знак за появата на диабет. При хората с повишено ниво на кръвна захар опасността от увреждане на слуха е с 30% по-голяма. Захарната болест нанася щети на кръвоносните съдове и на нервите на вътрешното ухо и това води до влошен слух.

Силното хъркане е повод да изследвате глюкозата в кръвта. При повечето диабетици е установено нарушено дишане по време на сън.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние