Вируси и локални инфекции причиняват полиневрити

Вируси и локални инфекции причиняват полиневрити

Полиневропатията представлява възпалително заболяване на периферната нервна система. При него могат да бъдат увредени коренче- тата на нерва, непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв в медицината се говори за полиневрит. Той може да възникне като самостоятелно заболяване, както и като усложнение на инфекциозни болести или на болести на жлезите с вътрешна секреция с нарушен обмен на веществата.

Най-често възпалението се причинява от вируси и локални инфекции. Болните от диабет, както и хронично употребяващите алкохол нерядко страдат от увреда на периферните нерви. Една от причините за увреда на коренчетата, непосредствено при излизането им от гръбначния мозък, са шипове на отделни прешлени, прекарани счупвания в областта на гръбнака, дискова херния и др.

В зависимост от мястото на засягането пациентите се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При увреждането на повече нерви са налице болки - спонтанни и при натиск в областта на съответните нерви. Наблюдава се намалена чувствителност. При диагноза полиневропатия се правят електромиография и електроневрография. Тези изследвания дават информация за степента на увреждане на мускулите и нервните коренчета.

Лекарят изписва най-напред обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Ако те не покажат добър ефект, се използват стероидни препарати. След преминаването на острия стадий се предписват лекарства, които улесняват нервното предаване и възстановяват функцията на периферните нерви. Широко приложение има и физиолечението. То е различно в острия и в хроничния стадий, затова трябва да се извършва от специалист физиотерапевт. Особено добри резултати дава комбинираната лазер-ултразвукова методика, провеждана по строго определена схема. Масажи обаче не се препоръчват. Колкото по-рано болните се консултират с невролог и започнат лечение, толкова по-голяма е вероятността заболяването да се ограничи или да се излекува напълно.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние