Билките помагат при гинекологични заболявания

Билките помагат при гинекологични заболявания

Билките се прилагат след задължителен преглед от специалист и съпровождат или следват основното медикаментозно лечение

Eдно от най-съществените предимства на лечебните растения е, че те имат добра поносимост, ниска токсичност и много рядко дават странични ефекти. Многостранното и сравнително по-безопасното им действие ги прави незаменими компоненти в комплексната терапия на някои гинекологични заболявания, особено при хроничните, които изискват продължително лечение.

Заболяванията на женските гениталии са доста разнообразни. Най-голям е относителният дял на инфекциите на половите органи. Те проникват през лигавицата на влагалището, а от там попадат в матката и през маточните тръби - в коремната кухина. Най-характерни признаци на тези инфекции са болките в малкия таз, особено при полов акт, и бялото течение, понякога примесено с кръв. Предразполагащи фактори за гинекологичните заболявания са лошата лична хигиена, безразборните полови контакти, простудата и други.

Бялото течение е първият симптом за гинекологично страдание.
Среща се при повече от 60% от гинекологично болните жени. Течението може да бъде само от влагалището, но също така и от матката и свързаните с нея яйцепроводи. За да се установи точният причинител на течението, е необходимо да се изследва влагалищният секрет и да се направи антибиограма. Когато течението се дължи на гъбички (кандидомикоза), то е бяло, гъсто, със сладникава миризма, свързано е с постоянен сърбеж, но липсва болка. Когато причинителят е трихомонас вагиналис, течението е жълто-зелено, лепливо и пенесто, с остра миризма, сърбеж и циститни оплаквания.

Самолечението на гинекологичните заболявания е твърде рисковано. Несвоевременното вземане на адекватни мерки пък може да стане причина за тяхното хронифициране и затруднено лечение. При всички случаи задължително се провежда консултация с гинеколог, който трябва да назначи подходяща медикаментозна комплексна терапия с химиотерапевтици в комбинация с антимикотици. И едва след нейното приключване или едновременно с нея се провежда терапия с билки, която облекчава субективните оплаквания на пациентките и подпомага основното лечение. В никакъв случай не трябва да се започва с билколечение без щателен гинекологичен преглед.

Използваните билки за лечение на гинекологичните заболявания са твърде различни, според установената диагноза.

При наличие на бяло течение препоръчвам следната изпитана рецепта:

Цвят от лайка - 60 г., листа от орех - 40 г., листа от розмарин - 40 г., листа от салвия - 40 г., листа от смрадлика - 40 г., корени от репей - 40 г, цвят от невен - 60 г., стръкове от босилек - 40 г., стръкове от мащерка - 40 г., ленено семе - 60 г., стръкове от цариче - 40 г., стръкове от агримония - 40 г., стръкове от полски хвощ - 40 г. Билките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят в 1 л вода в продължение на 5 минути. След като отварата изстине, се прецежда. С нея се правят промивки на влагалището в продължение на 10 дни. При евентуален рецидив курсът може да се повтори след 4 седмици.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние