Зеленчуците също причиняват алергия

Зеленчуците също причиняват алергия

Плодовете и зеленчуците безспорно са най-полезната храна. Но дори и те могат да предизвикат алергия. Всички сме чували за ягодата, но тя се оказва далеч не най-голямата "виновница". Наблюденията от практика са, че най-алергизиращи за нашата страна, колкото и странно да звучи, са картофите, доматите и соята. Соята се слага във всякакви храни - шоколад, кайма, колбаси и пр., а тя е мощен алерген и хората, чувствителни към нея, трябва много да внимават.

По-чести в България са също алергиите към морков и към бобови растения; има и към киви, към ябълка. Не e срещана реакция към портокал, лимон, банан. За съжаление алергените на зеленчуците и плодовете са термостатични - издържат на топлинна обработка. За това хората се обриват, когато ядат варен боб и варени, печени или пържени картофи. Съществува кръстосана алергия между полените на някои растения и определени плодове, които имат общ антиген. Например такава кръстосана реакция дават понякога цветният прашец на брезата и плодовете на ябълката.

По тази причина при хора, които получават сенна хрема от брезата, консумацията на ябълки е съпроводена с неприятни усещания в устата. Реакциите към плодове и зеленчуци най-често са кожни. Човек получава упорити обриви, които не може да установи от какво са. След като пази различни диети с надеждата да му преминат, най-накрая с помощта на кожни проби се установява какъв е алергенът.

Хапчето за сън е крайна мярка

Сънят помага да се възстановят функциите на нервната система, затова мозъкът се нуждае от него. Хората, страдащи от безсъние, често се оплакват от трудности при заспиване, нарушен сън, липса на бодрост сутрин, нисък тонус през деня, умора, слабост, неспособност да се концентрират. За някои това е постоянен проблем, появяващ се почти всяка нощ. Когато продължи повече от месец, става дума за хронично безсъние, от което страдат почти 15% от населението на земята.

Подобно на главоболието и болките в стомаха, безсънието не е заболяване. То може да бъде предизвикано от редица соматични, нервни и психични проблеми. Приемането на лекарства и консумацията на алкохол и кофеино съдържащи напитки са сред най-разпространените причинители на безсъние. Навикът да се гледа телевизия до късно и липсата на режим на заспиване също задълбочават проблема. Тъй като безсънието не е болест, няма тест за диагностицирането му. Екип от специалисти, в който участват невролог, неврофизиолог, психолог, психотерапевт (при необходимост и психиатър), про- вежда прегледи и изследвания, за да установи причината за безсънието.

В някои от случаите се включват физиотерапевт и диетолог. Като крайна мярка може да се стигне до употребата на лекарства, но те задължително трябва да се предписват от лекар. Обикновено се взимат за кратък период от време, като се съчетават с промяна в начина на живот.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние