Доброто ни настроение зависи в голяма степен и от нас самите

Доброто ни настроение зависи в голяма степен и от нас самите

Напоследък имате неприятности и настроението ви е сринато до "кота нула". Загубили сте желание за забавления, полагате усилия дори за да се усмихнете вежливо. Как да си помогнете в такава ситуация, съветва американската психоложка Мериън Дилвърт.

Забравете за неприятностите. Не връщайте лентата назад за пореден път. Ако ви се иска да полегнете и да се отдадете на самосъжаление, не се поддавайте на този порив. Помнете: вие носите отговорност за своите чувства и възприятия.
Движете се . Това ускорява производството на серотонин в мозъка, а той спомага за по-доброто настроение. Много жени в такива случаи се заемат с чистене. Мъжете пък отиват да поспортуват или се захващат да майсторят нещо вкъщи. Отдаването на хобито, гледането на филм и четенето на книга също са добър избор.

Научете се да прощавате. Прошката ни избавя от гнева и от чувството за отмъщение, които разрушават на първо място нас самите. Освен това, като се сърдим на този или онзи, ние запазваме връзката с хората, причинили ни неприятности и "затъваме" в блатото на миналото. Простете, забравете и вървете напред!

Бъдете реалисти. Признавайте си неуспехите, но не преувеличавайте тяхното значение. Тежкият ден не е причина да виждате целия сват в черно.
Яжте често, но по малко. Малките порции храна, богата на въглехидрати, помагат на организма да си изработи серотонин, който повдига настроението.
Станете оптимисти. Разликата между оптимиста и песимиста не е в събитията, случващи се в живота на всеки поотделно, а в отношението им към тях. Научете се да гледате на ситуациите, които ви разстройват, по-обективно. Възможно е отстрани те да изглеждат не толкова зле и дори - доста добре.
Откажете се от чашката. Алкохолът спомага за развитието на депресията и прави настроението силно променливо. Освен това той причинява разстройство на съня, кара черния дроб да изгаря ценни вещества и води до изтощение на организма.

Плувайте. Водата помага на тялото да се отпусне, повишава тонуса и настроението. При това опасността от травми при плуване в закрит басейн е минимална, за разлика от много други видове спорт.

Спрете, огледайте се. Понякога хората се оказват в задънена улица просто защото не са намерили време да се замислят дали се движат в правилната посока. Трябва навреме да въвеждате ред в мислите, целите и връзките си, така както редовно подреждате дома си.
Гледайте по-простичко на живота. В него винаги има място за подвиг, само че невинаги е необходимо да го вършим. Стремете се да се концентрирате върху настоящите задачи. Често това повече помага за успеха, отколкото желанието да постигнем дългосрочни резултати.
Поглезете се. Защо да не съчетаете полезното с приятното? Вземете вана с ароматни масла. Ако настроението ви е под нулата, ще помогне бергамотовото масло. А ако, обратното, сте превъзбудени - по-добре се спрете на успокояващата лавандула. Може би нямате възможност за такава процедура? Тогава изпийте чаша билков чай от мента или от жълт кантарион, подсладен с лъжичка мед.

Мислете в перспектива. Животът е движение и това, което днес представлява за вас трагедия, е възможно утре да предизвика усмивката ви. Затова не бива да преувеличаваме значението на моментните неприятности. Не посипвате главата си с пепел заради случайно строшена чиния, нали?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние