Доброто ни настроение зависи в голяма степен и от нас самите

Доброто ни настроение зависи в голяма степен и от нас самите

Изкуството подпомага и лечението, и справянето с житейските кризи

Изкуството подпомага и лечението, и справянето с житейските кризи

Приложението му в медицината и психотерапията отразява потребността на съвременния човек от по-естествени, комплексни начини за постигане на хармония, в които разумът и чувствата, духът и тялото играят пълноценна роля ...

Приятелството в службата си има своите правила

Приятелството в службата си има своите правила

Приятелските взаимоотношения на работното място външно си приличат с "обикновените", но имат и своята специфика. Тук покрай характера и особеностите на личността в ...

Напоследък имате неприятности и настроението ви е сринато до "кота нула". Загубили сте желание за забавления, полагате усилия дори за да се усмихнете вежливо. Как да си помогнете в такава ситуация, съветва американската психоложка Мериън Дилвърт.

Забравете за неприятностите. Не връщайте лентата назад за пореден път. Ако ви се иска да полегнете и да се отдадете на самосъжаление, не се поддавайте на този порив. Помнете: вие носите отговорност за своите чувства и възприятия.
Движете се . Това ускорява производството на серотонин в мозъка, а той спомага за по-доброто настроение. Много жени в такива случаи се заемат с чистене. Мъжете пък отиват да поспортуват или се захващат да майсторят нещо вкъщи. Отдаването на хобито, гледането на филм и четенето на книга също са добър избор.

Научете се да прощавате. Прошката ни избавя от гнева и от чувството за отмъщение, които разрушават на първо място нас самите. Освен това, като се сърдим на този или онзи, ние запазваме връзката с хората, причинили ни неприятности и "затъваме" в блатото на миналото. Простете, забравете и вървете напред!

Бъдете реалисти. Признавайте си неуспехите, но не преувеличавайте тяхното значение. Тежкият ден не е причина да виждате целия сват в черно.
Яжте често, но по малко. Малките порции храна, богата на въглехидрати, помагат на организма да си изработи серотонин, който повдига настроението.
Станете оптимисти. Разликата между оптимиста и песимиста не е в събитията, случващи се в живота на всеки поотделно, а в отношението им към тях. Научете се да гледате на ситуациите, които ви разстройват, по-обективно. Възможно е отстрани те да изглеждат не толкова зле и дори - доста добре.
Откажете се от чашката. Алкохолът спомага за развитието на депресията и прави настроението силно променливо. Освен това той причинява разстройство на съня, кара черния дроб да изгаря ценни вещества и води до изтощение на организма.

Плувайте. Водата помага на тялото да се отпусне, повишава тонуса и настроението. При това опасността от травми при плуване в закрит басейн е минимална, за разлика от много други видове спорт.

Спрете, огледайте се. Понякога хората се оказват в задънена улица просто защото не са намерили време да се замислят дали се движат в правилната посока. Трябва навреме да въвеждате ред в мислите, целите и връзките си, така както редовно подреждате дома си.
Гледайте по-простичко на живота. В него винаги има място за подвиг, само че невинаги е необходимо да го вършим. Стремете се да се концентрирате върху настоящите задачи. Често това повече помага за успеха, отколкото желанието да постигнем дългосрочни резултати.
Поглезете се. Защо да не съчетаете полезното с приятното? Вземете вана с ароматни масла. Ако настроението ви е под нулата, ще помогне бергамотовото масло. А ако, обратното, сте превъзбудени - по-добре се спрете на успокояващата лавандула. Може би нямате възможност за такава процедура? Тогава изпийте чаша билков чай от мента или от жълт кантарион, подсладен с лъжичка мед.

Мислете в перспектива. Животът е движение и това, което днес представлява за вас трагедия, е възможно утре да предизвика усмивката ви. Затова не бива да преувеличаваме значението на моментните неприятности. Не посипвате главата си с пепел заради случайно строшена чиния, нали?

Депресията е нещо повече от лошо настроение

Депресията е нещо повече от лошо настроение

Hе всички хора, които са тъжни, са депресивни. Психиатричната диагноза депресивен епизод може да се постави, когато в продължение на повече от две седмици при пациента са ...

Съпрузите на жените с по-големи доходи кръшкат

Съпрузите на жените с по-големи доходи кръшкат

Мъжете, материално зависими от своите жени или приятелки, са склонни към изневяра пет пъти повече. ...

Инфантилността е рожба на погрешно възпитание

Инфантилността е рожба на погрешно възпитание

Мъчителното нежелание да се вземе самостоятелно решение и да се поеме отговорност съпътства някои хора във всички възрасти - те си остават капризни, обидчиви и егоистични като деца. ...

Добрите резултати се постигат само с положителна мотивация

Добрите резултати се постигат само с положителна мотивация

Когато искаме да предизвикаме даден човек към някакво действие, трябва да провокираме неговата емоционална съпричастност. ...

Да хармонизираме самооценката ни с оценката на другите

Да хармонизираме самооценката ни с оценката на другите

Няма как да бъдем одобрявани и харесвани от всички хора! Но си струва да положим усилия и да балансираме мнението си за себе си с онова, което мислят обкръжаващите за нас. ...

Симптоми на натрапливо сексуално поведение

Симптоми на натрапливо сексуално поведение

Когато някой е обсебен от сексуални мисли, чувства или поведение, които повлияват негативно неговото здраве, работа, взаимоотношенията с околните, най-вероятно става дума за натрапливо сексуално поведение. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести