Стъпка по стъпка към доброто самочувствие

Стъпка по стъпка към доброто самочувствие

Hиското самочувствие може да повлияе негативно целия ви живот, взаимоотношенията ви с другите, работата, дори и телесното ви здраве. Вие можете да повишите самочувствието си до здравословно ниво, дори ако сте развили негативна представа за себе си още от детството. Промяната в начина на мислене - за самия себе си и за живота ви, е в основата на повишаването на вашето самочувствие. Когнитивно-поведенческите техники могат да ви помогнат да признаете, приемете, промените и да заместите негативните мисли или погрешните убеждения с по-позитивни и реалистични. Предлагаме ви пет стъпки към здравословно самочувствие. Вървейки по тях, е много важно да записвате своите мисли, преживявания и наблюдения в дневник.

Стъпка 1. Идентифицирайте условията и ситуациите, които смятате за проблемни и които понижават вашето самочувствие. Например страх от представяне пред публика; чести пристъпи на гняв; очакване винаги да се случи най-лошото - смърт на любим човек, загуба на работа, напускане на дома от порасналите вече деца; проблеми с брачния партньор, с член от фамилията, с колеги в службата.

Стъпка 2. Осъзнаване на негативните мисли и убеждения. Веднъж идентифицирали проблемните условия или ситуации, обърнете особено внимание на мислите си, свързани с тях. Това включва задълбочен разговор със себе си - какво казвате на самия себе си, и вашата интерпретация на значението на ситуацията. Вашите мисли и убеждения могат да бъдат позитивни, негативни или неутрални; рационални - базирани на причини или факти, или нереални - базирани на фалшиви идеи.

Стъпка 3. Точно определяне на негативните мисли и убеждения. Обърнете внимание кога вашите мисли вземат негативна посока. Негативните мисли и убеждения относно нещо или някого могат да въздействат и да предизвикат: телесен отговор - мускулно напрежение, болки в гърба, сърцебиене, стомашни проблеми, изпотяване, проблеми със съня; eмоционален отговор - зaтруднения в координацията, потиснатост, гняв, нервност, чувство на вина или безпокойство; поведенчески отговор - ядене, без да си гладен, избягващо отговорности поведение, безпокойство - повече от обичайното, продължително усамотение, "обсебване" от ситуацията или обвиняване на околните за собствените ни проблеми.

Стъпка 4. Конфронтирайте вашето негативно или неточно мислене. Първоначалната мисъл не е единственият възможен начин за осмисляне на ситуацията. Могат да съществуват и други гледни точки. Така че тестувайте точността на вашите мисли. Попитайте се дали вашата гледна точка е консистентна на фактите и логиката, или може да има и друго обяснение на тази ситуация. Най-вероятно ще ви бъде трудно да разпознаете неточностите във вашето мислене. Повечето хора имат автоматичен, стандартен начин за мислене относно живота си и тях самите. Този дълговременен начин на съждения и убеждения се възприема като нещо нормално, но много от тях са само мнения или възприятия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние