Нова психична болест по тв риалитата

Нова психична болест по тв риалитата

Aмериканските психиатри са диагностицирали ново заболяване - болните са убедени, че животът им се наблюдава пряко от телевизионните зрители, съобщи "Дейли Телеграф". Братята Джоуъл и Йън Холд, нюйоркски психиатър и университетски преподавател в Монреал (Канада), твърдят, че се сблъскват с десетки такива случаи.

Те наричат новото психично разстройство "синдром на Труман", по името на главния герой на лентата "Шоуто на Труман" на Питър Уиър (1998) с Джим Кери в главната роля. Филмовият герой дълго време води безметежно съществуване, но изведнъж открива, че в действителност от раждането си участва в грандиозно тв шоу и то се следи от стотици камери и милиони зрителипред малкия екран. Д-р Джоуъл Холд, ръководител на психиатричното отделение на болницата "Белвю" в Ню Йорк, разказва, че един от пациентите му се появил в американска правителствена сграда и заявил, че настоява да прекратят излъчването на риалити шоуто с негово участие.

Наскоро при лекаря дошъл бащата на девойка, която искала да сложи край на живота си, защото смятала, че това е единственият начин да излезе от риалити шоуто, в което тя уж участвала. Разстройството е много тежко, болните споделят преживяванията си уклончиво, защото смятат, че не могат да се доверят на никого. На психиатрите им е трудно да изучават синдрома и да помагат на страдалците и поради това, че пациентите приемат лекарите за участници в шоуто. Братята Холд твърдят, че в САЩ са регистрирани от 50 до 75 случая на "синдрома на Труман".

През август в британското списание "Journal of Psychiatry" е описан случай на пациент с подобно разстройство. 26-годишен пощальон от Лондон се чувствал като герой на някакъв филм, имал усещането за нереалност на случващото се. В Австрия изследователи също описали болестта на жена, която идентифицирала себе си с уеб-камера. Според специалистите за покачване на ръста на психични разстройства от този род определено способства увеличеният брой на телевизионните риалити шоута, а също и растящата популярност на такива социални мрежи, като "Facebook" и "YouTube".

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана