За да оцелее, любовта изкачва 7 стъпала

За да оцелее, любовта изкачва 7 стъпала

Bсеки човек, дори най-заклетият материалист, дълбоко в душата си мечтае да срещне истинската любов, която ще трае цял живот и дори повече, ако беше възможно. Но психологията твърди, че такава любов, за която "и смъртта не е раздяла", не е лесна за постигане. Преди двама души да я изпитат един към друг, преди да изкачат заветното 8-о стъпало на безкрайната хармония в отношенията, трябва да преживеят 7 стадия в развитието на връзката си. Всеки е със свой характер и има важно значение за формирането на отношенията в двойката. Даже най-неприятните и критични етапи няма как да бъдат прескочени, ако искате да продължите пътя нагоре.

В какво се изразяват тези етапи и какво трябва да е правилното ви поведение, за да не се озовете в затворен кръг, който всеки път ще ви връща към една и съща изходна точка - на раздяла и търсене на по-подходящ партньор за нова връзка. Често за преодоляването на седемте стъпала, които водят до хармоничната връзка, са нужни години, понякога цял един живот. Повечето хора разбират това, но малцина са готови да полагат усилия и да работят върху себе си, за да открият в сърцето и душата си извора на любовното щастие.

Първата стъпка е влюбването

Етапът на влюбването трае около година и половина. Влюбените виждат половинката си във възможно най-привлекателната и заедно с това най-нереалистична светлина. Другият е красив, има чудесен характер, отношенията са идеални, изпълнени са с взаимно внимание и ласки. Именно за периода на влюбването са написани най-хубавите любовни песни, стихове, романи.

Скептичните учени обаче определят този период като "химията на любовта". Изучавайки човешкия мозък в периода на влюбването, те са установили, че в кръвта и главите на партньорите властват хормоните ендорфин и окситоцин. Центровете на отрицателните емоции и рационалното мислене на практика са блокирани от тези мощни "воини на любовта". Еуфория съпровожда всяка среща на влюбените и логично придвижва събитията към сватба или начало на съвместен живот.

Не е необходимо да се съпротивлявате на влюбването, изживейте го пълноценно и му се радвайте.

Вторият период е насищането

Когато партньорите заживеят заедно или прекарват твърде много време един с друг, страстите се охлаждат, а любимият човек започва да изглежда в очите на другия твърде обикновен и дори скучен. Влюбените са се наситили един на друг и рутината се настанява в отношенията им.
Периодът на насищането, твърдят психолозите, на практика минава незабелязано.

Най-често е кратък, партньорите рядко си дават сметка, че са навлезли в него. Те се стараят да не обръщат внимание на чувствата, които са започнали да изпитват към другия и не ги подлагат на анализ. Приписват ги на моментно настроение, на преумора от работа, на стрес, на сезонна депресия.

Но именно в стадия на насищането изпъкват недостатъците на другия. И не защото дотогава той ги е прикривал, а защото съзнанието на влюбените най-сетне е започнало да работи в обичайния си режим. Сега е моментът да се вгледате по-критично в партньора и да се запитате може ли да му простите едно или друго несъвършенство на характера, в състояние ли сте да живеете с неговите кривици, ще се опитвате ли да ги изправяте или просто ще му обърнете гръб и ще поемете по друг път.

По начало краткият етап на насищането може да се удължи, ако точно през него в семейството се роди дете. Появата му е в състояние значително да смекчи острите ръбове в характерите на партньорите, но в никакъв случай не може напълно да ги заглади.

И ако двамата останат заедно, рано или късно отношенията им ще навлязат в третия етап на любовта - този на отблъскването.Той е тежко изпитание и за двете страни.

Розовите очила отдавна са захвърлени, егоизмът буйно процъфтява, влюбването е останало някъде далече назад, насищането също вече е част от миналото на двойката. През този период всеки започва да отделя особено внимание на недостатъците на другия, които, оказва се, са в голямо изобилие. Качествата на партньора остават незабелязани, а симпатичните някога странности на неговия характер сега изкарват половинката му от кожата.

Крайно неприятен период, който си струва да бъде избегнат, но дали е възможно? За съжаление, казват психолозите, без третия етап пътят към искрените и дълбоки чувства е затворен. При някои партньори етапът на отблъскването трае от няколко седмици до няколко месеца, но други зациклят на това стъпало с години и периодично редуват етапа на отблъскването с други състояния на любовния им тандем.

Характерни за този етап са скандалите и бурното изясняване на отношения, при което всеки се показва в най-неблагоприятната си светлина и едновременно с това вижда другия като кълбо единствено от отрицателни качества. Двамата започват да си мислят, че са направили грешен избор и въобще не са случили на половинка. Оттук до раздялата ги дели една крачка.

Действително, повечето двойки точно в този етап стигат до извода, че са много различни един от друг, за да останат заедно и че трябва да се разделят. Разводът в етапа на отблъскването обаче е грешка, защото със сигурност ще вкара и двете страни в затворения кръг на едни и същи провали, които те ще повтарят отново и отново при следващите си връзки.

Четвъртият етап е смирението.

Бурите вече не подмятат семейната лодка, скандалите стават все по-редки. И за двамата е ясно, че няма как да стъпят на врата на другия, нито ще го вкарат в своя калъп. В отношенията вече е налице разбирането, че човекът насреща е личност, която притежава както недостатъци, така и достойнства. Обикновено в този период активно протича приспособяване на партньорите един към друг, напасването на техните характери, темперамент и светоглед. Мнозина, с цел да запазят връзката си, започват да търсят специализирана литература и психологическа помощ, да водят продължителни и често трудни разговори с партньора, които вече не приличат на словесна битка, а по-скоро на мирни преговори.

Това е етапът на подготовката за любовта. Партньорите започват да си дават сметка, че за да изградят мечтаните отношения, трябва да започнат от самите себе си, да се научат да прощават, да разбират, да приемат и да понасят другия. В повечето случаи смирението е по-присъщо на жената, която по природа е по-гъвкава в общуването. Обикновено тя дава пример на мъжа и го подтиква и той да започне да я приема, каквато е, вместо да се опитва да я променя.

Петият етап е на безкористните отношения,

когато всеки е готов да служи на другия. Във всички предишни етапи партньорите са очаквали - съзнателно или подсъзнателно, половинката им да реагира подобаващо на всяка мила постъпка, подарък, добро поведение. В периода на безкористните отношения хубавите жестове се правят без никакви очаквания, а просто защото човекът насреща ти е скъп. Служенето един на друг е съзнателно и доброволно, то носи удоволствие и на двамата партньори.

Възможно е единият в двойката все още да се намира в предния етап на любовта, този на смирението. Тогава другият с поведението си ускорява процеса на преминаване на двойката в петия етап. Безусловното и безвъзмездно поставяне в услуга на любимия човек е първият признак на истинската любов.

Шестият пристан е приятелството

Отношенията са белязани от взаимно уважение и разбиране. До този момент двойката е преодоляла много препятствия, преживяла е сътресения. Парт-ньорите вече добре познават характерите и навиците си и знаят как да намират изход от сложните ситуации без конфликти. Интересно им е да са заедно и се чувстват добре. Периодът на приятелството понякога трае с години, дори с десетилетия, тъй като на съпрузите им е напълно комфортно в тандема.

Седмият етап е този на мечтаната любов. Дълго чаканото чувство на дълбока привързаност настъпва, когато партньорите започнат да се разбират от половин дума и чувстват силна духовна връзка и единение помежду си. Това всъщност е любовта, уверяват ни психолозите, но до този етап стигат малко хора, защото не съумяват да се научат смирено и спокойно да приемат човека до себе си такъв, какъвто е, да се грижат за него без да очакват благодарност, и да уважават неговата индивидуалност.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана