Прогонете лошото настроение

Прогонете лошото настроение

Тревожността и напрежението са чести спътници на съвременния човек. Но когато лошото настроение без конкретен повод започва от сутринта и не настъпва подобрение в продължение на месец, това е категоричен сигнал, че е наложително да се вземат мерки.

Повишената тревожност не се класифицира като заболяване. Тя е състояние, което трябва да се преодолее. Няма универсален начин за справяне. Най-бързите и ефективни стратегии почиват на индивидуален подход. При някои хора помагат изслушването, подкрепата и грижата от близък човек. При други - залавянето за работа или преследването на конкретна цел.

Специалистите препоръчват да се насочваме към дейности, които предизвикват усещане за пълноценност или провокират усмивка. Те могат да бъдат и съвсем прости - среща с приятели, разместване на мебелите у дома, смяна на прическата, засаждане на цветя. Главното е от заниманията да има видим резултат, т.е. да материализират усещането за контрол над живота. Дори подреждането на дома и работното място могат да окажат добър ефект. Безпорядъкът внушава, че работата няма край и пречи на човек да се отпусне. Редът успокоява и насоча мислите в рационална посока.

Важно е да показваме благодарността си на хората, които я заслужават. Подобна терапевтична мярка може да звучи странно, но съвременните клинични изследвания доказват, че тя значително намалява тревожността.

Дишайте правилно - късите и плитки вдишвания изпращат до мозъка сигнали за стрес и тревожност, докато дълбокото и бавно дишане успокоява. Медитирането също помага за преодоляване на лошото настроение и стреса. Редовните упражнения и дори само вървенето пеша имат благотворно въздействие.

Обърнете внимавайте на менюто си. Заменете "бързите" въглехидрати с пълнозърнести храни, които регулират нивата на серотонин, т.нар. хормон на щастието. Увеличете продуктите, богати на омега-3 мастни киселини и на витамини от група В. Избягвайте кафето, алкохола, пържените храни и захарните изделия. Лайката, пасифлората, женшенът и върбинката успокояват нервната система.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние