Правила за работата от вкъщи

Правила за работата от вкъщи

Хората са различни, но все повече фирми предпочитат да възлагат надомна работа, за да спестят от разходите за поддържане на голям офис. В случая на става дума за лепене на пликове и бродиране на възглавнички, а за сериозни проекти. Затова е важно да се научим да работим на дивана така, все едно сме на бюрото, а зад рамото ни наднича шефът. Ще ви е по-лесно, ако се придържате към следните правила.

Спазвайте дрескод. Ако работите у дома, това не означава да го правите по пижама. Преди да включите компютъра, направете същото, което правите и преди да отидете в офиса. Закусете, вземете душ. Дамите може да минат и без грим, господата не е необходимо да обличат делови костюм. Но все пак се облечете като за излизане, а не стойте по анцуг. Подсъзнателно ще се настроите на работен режим, макар да си мислите, че дрехите нямат значение.

Организирайте си офис. Ще трябва да прекарате в работа много часове, затова трябва да ви е удобно и функционално. Ако седнете на дивана, ще е трудно да имате подръка канцеларски принадлежности, да си водите бележки при нужда. Помислете и за удобния стол, за правилната светлина, при избора на място сведете до минимум външните дразнители (викове от детската площадка, шум от автомобили). Договорете се със семейството, че това място е домашният ви офис. Предупредете, че влизането е нежелателно без належаща причина.

Започнете работа половин час по-рано. Преди сте го губили в път. За тези 30 минути ще можете да си направите списък на задачите за деня. Създаването на план действа мотивиращо и ще ви настрои в работен ритъм. Когато спазвате плана, ще можете успешно да завършите всичко необходимо, няма да губите време в странични занимания. За това допълнително време може и да прочетете новините, да проверите пощата си. Така след това няма да се отвличате от същинската си работа. Когато приятелите ви знаят, че работите без началнически надзор, няма да се усетите как ще ви ангажират със себе си часове наред.

Изучавайте себе си. Когато работите у дома, е много по-лесно да се настроите на своя собствен биологичен ритъм. Ако сте най-активни сутрин, започнете работа по-рано. Нощните птици може да се наспят добре и тогава да "влязат" в офиса си. Но това не означава да пропилявате половината от времето си. Просто оставете по-маловажните задачи за часовете, в които сте по-малко активни.

Направете си график. Той е особено необходим за тези, които имат да изпълняват дългосрочни задачи. Обикновено се самоуспокояват, че има много време и се отпускат. А когато срокът почука на вратата, изпадат в паника, претупват работата си, допускат грешки. Графикът ще ви напомня, че сте премислили и разпределили работата си. Ако не успеете да довършите заплануваното, на другия ден започнете с него. Не се притеснявайте да правите корекции, не робувайте на първоначалните разчети. Всичко може да се случи в процеса на работа и да трябва да промените разписанието си.

Общувайте. За много хора, които работят в дома си, възниква огромен дефицит на общуване. Не се изолирайте, определете си часове, в които да се свържете с колеги, да обсъдите как вървят нещата при вас. Съвременните технологии дават достатъчно възможности. Ако използвате видеовръзка, така ще спазите и условието за дрескода в домашния офис. Но в случая става дума за професионално общуване, а не за безкрайно бърборене с роднини и приятели.

Проверявайте. Когато се свързвате с колегите си, се уговорете взаимно да се проверявате. Става дума не само за спазване на графици, а и за коментиране на постигнатите резултати, за споделяне на съмнения и възникнали проблеми. Ако си въведете определени дни и часове за този взаимен контрол, няма да се отпускате и да изоставате с работата си.

Не се преработвайте. Когато нямате работно време, винаги съществува вероятност да се увлечете и да се претоварите. Ако сте амбициозни, може да продължите работния си ден и през нощта, а това е опасно и за здравето, и за качеството на извършеното. Спазвайте графика си и помнете, че имате нужда и от почивка. Изключете компютъра, излезте на разходка, заемете се с домашните си задължения. Не забравяйте - това, че работите вкъщи, не означава, че трябва да работите и през уикендите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние