След 3-годишна възраст детето има място в семейния съвет

След 3-годишна възраст детето има място в семейния съвет

Семейното обсъждане на въпроси, които засягат всички членове на фамилията, са начин да възпитате у детето уважение и толерантност. На домашните сбирки то разбира, че всеки човек е ценен и мнението му трябва да се зачита.

Според психолозите всяко дете след навършване на 3 години може да участва в семейните съвети. Те дават възможност на малките момичета и момчета да изразят своите мисли и чувства, да споделят своите желания. Освен това се формира тяхното чувство на заинтересованост.

Когато детето усеща, че допринася с нещо за своето семейство, привързаността му към родителите, братята и сестрите укрепва.

При тези специално насрочени срещи членовете на фамилията се опознават по-добре и научават кои са важните неща за всеки поотделно и защо. В семейната среда, в която всички са равнопоставени, детето може без притеснение да сподели мнението си по конкретна тема и да проследи как протича обсъждането и. Това е практически урок за избор на стратегия в дадена ситуация и дори за справяне с проблеми.

Заради детското присъствие е много важно да се определи точно кога ще се проведе семейният съвет - например може да е всяка петък вечер, за да се реши програмата през уикенда. Сбирката не бива да продължава повече от 20-25 минути, като през това време всеки трябва да получи възможността да се изкаже. За стегнатото и протичане е желателно да се изключат мобилните телефони, телевизорът и всичко останало, което отвлича вниманието. Според специалистите най-честата грешка е просрочване на определеното време, което води до отегчаване на участниците.

Подобни обсъждания са нагледен пример за детето как семейството функционира като една система. То вижда по какъв начин се определят приоритети и всички заедно дават преднина на най-важното за момента. В най-тесен кръг малките членове на семейството придобиват опит в човешките взаимоотношения. Те повишават комуникационните си умения като изслушване, разбиране, приемане и зачитане на противоположните мнения, изразяване на позиция без осъждане и критика. Всичко това трябва умело да се направлява от родителите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние