Шизофренията – живот в криво огледало

Шизофренията – живот в криво огледало

Проблеми с безсънието. Пожелайте си спокоен сън и той ще дойде

Проблеми с безсънието. Пожелайте си спокоен сън и той ще дойде

Независимо, че безсънието е едно от най-честите оплаквания, то по правило не се изследва адекватно. Обикновено се приема като неспецифичен симптом, с който съвременната психофармакология се справя бързо - сънотворни хапчета колкото щеш. ...

Лечение на комплексите за малоценност

Лечение на комплексите за малоценност

Комплексите за малоценност често са следи от неправилно възпитание в детството. Помогнете си с автотренинг. ...

Психотерапията е насочена и към болния, и към неговите близки. За овладяване на симптомите и възпрепятстване на рецидивите на болестта трябва да се осигури продължителното и редовното приемане на медикаменти.

Hезависимо от усилията на съвременната медицина и до ден днешен не е установено със сигурност от какво се причинява шизофренията. Прието е да се говори, че това тежко психично разстройство се дължи на комбинираното действие на различни неблагоприятни фактори. Те могат да включват наследствена предразположеност, някакво мозъчно увреждане по време на раждането или преди него, социалната занемареност и/или социалната изолация в комбинация с високи нива на стрес. Съществуват дори и някои твърдения за вирусно повлияване в съчетание с други фактори от обкръжаващата среда.

Множеството проучвания са доказали, че приблизително 1-2% от населението в даден момент от живота е засегнато от това заболяване. По-малък е процентът (около 0,5%-0,7%) на хората, които в един и същи момент боледуват от шизофрения. В България днес от нея страдат около 35 хиляди души. Първите симптоми на шизофренното разстройство обикновено се проявяват в юношеството и младата възраст, като рискът е приблизително еднакъв както за мъжете, така и за жените. Разликата е, че при мъжете първите признаци се появяват малко по-рано - между 15- и 25-годишна възраст, а при жените - по-често между 25-30 години.

Протичането на болестта също може да бъде различно, но като цяло водещи са нарушенията в мозъчните процеси. Те могат да доведат до халюцинации, объркване и странно, необичайно поведение, прекалена подозрителност и мнителност, провокиращи необяснима враждебност, самовглъбеност, които още повече засилват социалната изолираност. Наличността на подобни симптоми прави хората, страдащи от шизофрения, "странни", неразбираеми, трудно контактни. В сравнение с другите те възприемат реалността много различно, по-често неадекватно. Възможно е "да чуват" гласове на хора, които ги няма, но това може да определи поведението им. В някои случаи болните са убедени, че някой чете мислите им и ги контролира, че те са обект на някакъв заговор, че по телевизията и радиото им отправят директни послания.

Животът в подобен свят, изкривен от халюцинации и внушения, кара страдащите от шизофрения да се чувстват уплашени, много тревожни, объркани, което ги прави още по-затворени в себе си. Поведението и говорът им могат да бъдат толкова объркани и неадекватни, че да озадачават и дори да плашат околните. В резултат на състоянието си болните претърпяват големи промени в живота си, като доста често се стига до тяхното инвалидизиране за доста дълъг период от време. Промените засягат и най-близкия кръг хора - семейството, приятелите, колегите. Всички те могат да бъдат трайно повлияни от страданието на заболелия близък, както и от трудностите, с които се сблъскват в стремежа си да му помогнат по някакъв начин.

При лечението на шизофренното разстройство се разчита главно на широка група от антипсихотични медикаменти, които повлияват нарушенията в мозъчните процеси и облекчават съществуващата симптоматика. Медикаментозното лечение може да бъде успешно комбинирано и с някои психотерапевтични подходи, насочени както към болния, така и към неговите близки. Целта обикновено е придобиването на социални умения, фамилно обучение и консултиране, които да осигурят продължителното и редовното приемане на медикаменти за овладяване и контролиране на съответните симптоми и за да се предотврати връщането на тази тежка психична болест.

Болест ли е клептоманията

Болест ли е клептоманията

Лечението на клептоманията изисква едновременно приложение на медикаментозна терапия и на психотерапия. ...

Човекът и неговата маска

Човекът и неговата маска

Ако непрекъснато играем роля, губим и енергия, и чувство за реалност. Ето защо е важно да анализираме емоциите, които ни тласкат към такова поведение. ...

Не се страхувайте от промяната!

Не се страхувайте от промяната!

Карма в превод от санскрит означава действие, а думата съдба идва от съд или от избор. С активното си поведение човек може да подобри живота и здравето си и да се противопостави дори на смъртта. ...

За да оцелее, любовта изкачва 7 стъпала

За да оцелее, любовта изкачва 7 стъпала

Как да преживеете критичните етапи, без да съсипете връзката си ...

Не ставайте довереник на чужди изневери

Не ставайте довереник на чужди изневери

Когато човек споделя нелицеприятните си постъпки, той прави опит да избегне отговорността за тях ...

Когато душата ни страда, започва да боледува и тялото

Когато душата ни страда, започва да боледува и тялото

Човек, който винаги е нащрек в търсене на социален статус, започва да живее с представата за себе си. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести