Дишайте дълбоко при паническа атака

Дишайте дълбоко при паническа атака

Паническата атака е силно чувство на страх и дискомфорт, придружено от болка или тежест в гърдите, замайване, задух, топли вълни, изпотяване, гадене, сърцебиене. Започва остро и внезапно. Симптомите се задълбочават около 10 минути, след което бързо отшумяват.

При паническа атака протичат бурни биохимични реакции в мозъка и тялото се насища със стресовите хормони адреналин и кортизол. Ускореното дишане променя алкалността на кръвта, кръвната захар се оттегля от мозъка, за да съхрани напрегнатите мускули на тялото. В резултат на тези процеси човек преживява ужас, световъртеж и усещане за фатална неизбежност.

Състоянието се среща 2-3 пъти по-често при жените. Първите атаки обикновено са в юношеска и млада възраст. Наблюдават се два пика - между 15 и 24 години и между 35 и 54. Отключващи фактори могат да са прекаляване с кафето, преумора и напрежение, загуба на близък човек, здравословен проблем.

Въпреки че паническата атака не води до тежки последици за здравето, близките на страдащите от това състояние трябва да знаят, че то не се симулира. При подобен епизод те трябва да внесат успокоение. Ако човек е сам, първо трябва да се опита да регулира дишането си. Дълбоко да поеме въздух и без да го задържа, бавно да издиша.

Някои хора забравят случилото се до следващия инцидент. При тях атаките отшумяват без лечение. Други са сковани от страх в очакване на следващия път. Те могат дори да развият агорафобия, т.е. да възприемат като опасни местата, където са преживели панически атаки. В подобни случаи и при повишена тревожност трябва да се посети психиатър.

Лечението съчетава психотерапия и прием на медикаменти. Търсят се причините, в които се корени податливостта на панически атаки. Много е важно човек да се научи да разпознава симптомите на кризата и да не се плаши от нея. Специалистите наричат това "да прегърнеш страха" - когато не бягаш панически от него, а го приемаш съзнателно, го подчиняваш на волята си.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Плодове

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Страх

Напрежение

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Диета

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Спорт

Грижи

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Маска

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Ангина

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Яйчници

Хемороиди

Слънце

Зачервяване

Ученик

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка