Да хармонизираме самооценката ни с оценката на другите

Да хармонизираме самооценката ни с оценката на другите

Отдавна сме свикнали да бъдем свидетели на положителните самооценки за свършената работа от управляващите ни. Но за жалост външните оценки, в това число и нашите, не съвпадат с тяхната самооценка, а доста често и се разминават драстично. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-неадекватни са и реакциите спрямо нея. И докато в политиката обикновено имаме висока самооценка с ниска оценка на "другите", то в индивидуален план се среща и обратното - ниска самооценка с висока оценка на "другите". В първия случай неадекватната реакция се изразява в поведение от типа "Те нищо не разбират!" и/или "Който не ме харесва, значи няма вкус!", а във втория най-честата реакция е мнителността - "Те ме будалкат нещо!" и/или "Сигурно ще искат нещо от мен и затова говорят така!"

Няма да се уморя да повтарям, че ние - хората, сме природни същества, а в природата господства хармонията. За да бъдем хармонични, а това означава здрави и адекватни, си струва да положим необходимите усилия, за да балансираме самооценката си с оценката на другите за нас.

Ето няколко важни стъпки в посока балансиране на самооценката:

Да открием първопричината! Обикновено корените.

Да опознаем себе си! Това е изключително важна стъпка, защото доста често представата ни за самите себе си е значително изкривена. Някои се възприемат за дебели, без това да е така, други смятат, че са с "перфектна външност" без капка самокритичност. Опознаването на себе си ще ни даде възможността да приемем, че всеки човек има качества и способности, които го правят различен от другите, без това да означава "по-добър" или "по-лош", а просто различен. Опитайте се да се запознаете по-отблизо със себе си така, както се запознавате с другите хора - открито, откровено и с нужното любопитство. Асо се научите да се самонаблюдавате, ще успеете да опознаете себе си по-добре.

Да приемем себе си , такива, каквито сме, да държим на нещата, които харесваме у себе си и едва след това да променяме това, което не ни харесва! Това е фундаментът на адекватната самооценка. Само който успее да го изгради, ще съумее да хармонизира самооценката си с оценката на другите, но и ще излъчва увереност и сигурност.

Да се научим да живеем според правилото "Аз съм добър, но и другите си ги бива"! Начинът, по който общуваме с другите хора, без значение реално или мислено, се връща като бумеранг към самите нас. Много по-полезно за нашето самопознание е да имаме стремеж към позитивна представа, както за себе си, така и за другите.

Да се научим да приемаме критиката адекватно! Критиката от страна на другите може да ни нарани дълбоко и да разтърси основно нашето самопознание. Не бива да допускате това, защото критиката на "другия" не е нищо друго освен негово лично мнение. Ние всички знаем, че няма как да бъдем одобрявани и харесвани от всички хора! Не позволявайте критиката да има такава власт над вас.

Това са само пет стъпки към хармонизиране на самооценката ни и оценката на другите, но с тяхна помощ бихме могли да започнем да се вслушваме по-добре в самите себе си, без да се затваряме за "чужди" предложения и идеи. Когато ги извървим, ще сме наясно, че ние сами решаваме какво да правим и как да живеем, но ще можем и да поемем отговорността за постъпките и живота си и повече няма "някой друг да ни бъде виновен"!

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние