Не се страхувайте от промяната!

Не се страхувайте от промяната!

Карма в превод от санскрит означава действие, а думата съдба идва от съд или от избор. С активното си поведение човек може да подобри живота и здравето си и да се противопостави дори на смъртта.  Да живееш във време на промяна, в древен Китай било проклятие. Съвременните хора все още се съгласяваме с това отношение към промените, но дали е разумно?

Света трябва да се променя като променяме себе си. Това е промяната, която е трайна и истинска. Започнах да се занимавам с приложна психология, защото исках да променя другите: децата си, близките, колегите в работата, хората по спирките и опашките, терористите, мошениците, грубияните...

Преди няколко години идват от Русия в България и в София създават "Институт по приложна психология и физиопрофилактика". В него те провеждат консултации и обучения в различни посоки на личностната и колективната промяна: от оздравителни до комуникативни и бизнес направления; водят и детски курс по физическо и психическо здраве. Сега към обучението добавят и дълбока психодиагностика, за да могат да определят правилните посоки на промяната.

Споделят, че имат щастието да се срещат с хора, които активно търсят промяната, полагат понякога неимоверни усилия, за да я извършат, и успяват да се противопоставят на съдбата, че и на смъртта дори. Но според статистиката само 20% от населението знае какво иска от себе си и от живота си, поставя пред себе си точни задачи и ги осъществява, реализирайки себе си.

Останалите 80% живеят по друг, непечеливш начин: механично, нецелесъобразно, посвещавайки живота си на... борба с живота. Но това е твърде изморително и не  интересно.Тези хора спират активното си развитие на 25-30 години. А според психолозите спирането на целенасоченото развитие означава начало на умирането. Поговорка гласи, че радостта, която сме изпитали в живота си, е единственото нещо, което човек може да вземе със себе си, когато умира. Но с годините ние сякаш забравяме да се радваме.

Учени са установили, че докато едно дете изпитва радост средно 400 пъти на ден, възрастният се радва средно едва 15 пъти дневно, а някои хора дори и по-малко... "Дълголетието на мозъка определя продължителността на живота. Може би по тази причина средната продължителност на живота в България не се увеличава, дори намалява. А това е обидно, защото ние сме "творци" на своя живот и своето здраве. Отговорни сме и за таланта, който носим в себе си, но невинаги развиваме.

Ние и само ние сме отговорни за своята съдба или своята карма. "Психоложката обяснява, че "карма" в превод от санскрит означава "действие", а думата "съдба" идва от "съд" или от "разсъждавам, избирам". Но за съжаление, много по-често ние избираме вместо действието, оправданието или обвинението: все някой ни е крив за нещо, все намираме причини да не мърдаме от мястото си, колкото и некомфортно да се чувстваме на него, колкото и неугледно да е то. "У човека всичко може да се променя по естествен, природен начин от темперамента и характера, до естествения цвят на косата дори, от здравословното и материалното състояние до съдбата на отделната личност, колектив или нация".

Те смятат, че всяка промяна е въпрос на желание, последователни действия и усилия. Достатъчно е да не се страхуваш от промените, а да разбираш, че животът е шанс да се променяш и че колкото по-активно го правиш, толкова по-добре! Както капката пробива камъка, в своя институт те учат хората да се променят бързо и да правят живота си по-качествен, по-интересен и по-дълъг, да укрепят здравето си. Помагат им да развият умения да използват възможностите си и да започнат да взаимодействат по-ефективно със себе си, с другите и с околния свят."

Просто вземете решението да отговаряте лично за съдбата си и потърсете посоката на движението - даже ако направите само една крачка, ще усетите радостта", категорични са терапевтите. И пожелават на всеки да живее във времето на промяната!  

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние