Хазартна зависимост - причини, следствия и проблеми

Хазартна зависимост - причини, следствия и проблеми

Завистта удря като бумеранг завистника

Завистта удря като бумеранг завистника

Тя се поражда от лошо възпитание в детството. В основата и ниска самооценка, а стаено чувство за несправедливост. Психолозите смятат, че завистта възниква още в ранна възраст, провокирана от постоянното изтъкване на достойнствата на другите ...

Помогнете на детето си да намери своето място под слънцето

Помогнете на детето си да намери своето място под слънцето

Със сигурност всички ще се съгласите, че основен фактор в социализацията на едно дете след неговото раждане играе семейството. Когато то е заобиколено от обич, внимание и разбиране, когато вижда хармония около себе си, развитието му е хармонично. ...

Проблемът за зависимостите - алкохолна, наркотична, компютърна, хазартна, сексуална и др., напоследък стана болезнено актуален. Поведението на бащата на Мануела - Красимир Горсов, който проигра в казино част от събраните пари за болното му дете, може да е паталогично състояние или компенсаторна реакция от преживения шок, но в никакъв случай неможе да бъде оправдано.

Увлечението по хазарта съществува от древността, но поради различни причини, най-вече социално-психологически, напоследък започва да се възприема като болестно състояние. Причината да се дефинира така е, че обществото е по-чувствително към излизането от т.нар. норми. Само преди 50 години биха определили комарджиите по-скоро като безотговорни, отколкото като болни хора. Но тъй като те нарушават принципите за участие в социалния живот, сме склонни да им поставим диагноза.

У нас този проблем изникна през последните 20-ина години, когато се появиха множество игрални домове. По-рано достъпът до подобни заведения беше ограничен и нелегален, докато сега е свободен. Но в България истинският хазарт все още не е навлязъл сериозно в бита ни. У нас играят предимно имотни хора, които могат да си го позволят. Средностатистическият българин рядко изпада в крайности, но и той понякога затъва в екстремни ситуации.

Според Световната здравна организация индивидът се вписва в нормите, ако работи за духовното или материално развитие на обществото и има хармонични отношения с околните. Това означава, че каквото и да прави човек, то не бива да пречи на отношенията му с обкръжаващия свят, както и на неговите професионални задължения.

Ако заради пристрастие към хазарт, алкохол, компютърни игри или нещо друго, започнете да не ходите на училище или да закъснявате за работа, значи хармоничният баланс е нарушен и вие поставяте своята страст над задълженията си. Запаленият комарджия превръща играта в своя цел. В хазарта той влага всичките си средства, влиза в дългове и опропастява собствения си живот, както и този на близките си.

Според психиатъра с дългогодишен клиничен опит склонността към залагания е вродена. Психологическият портрет на комарджията го описва като човек, склонен към повишен риск. Той има представа и желание да забогатее бързо, и то по лесен начин. Онзи, който злоупотребява или вече е зависим от страстта си, отрича да има проблем и не смята, че се нуждае от лекарска помощ, още по-малко от психиатрична. Това го плаши. Болният е убеден, че може сам да се справи, за това в повечето случаи неговите близките търсят компетентна специализирана намеса.

Терапията се подчинява на общите принципи на лечeние на зависимостите, като цялостната идея е да се преизгради личностната и ценностна система на пациента. Практиката показва, че това е напълно възможно. Но някои успяват да се справят със състоянието си, други - не, както и при останалите болести. Защото всяко заболяване има различно проникване и развитие при отделния индивид. Същото важи и за хазартната зависимост.

Бивши и настоящи зависими си споделят истински случки, които са направо потресаващи. Накрая пациентът си казва: "След като той се е спасил, може би и аз бих могъл да преодолея проблема си. Терапията включва коментиране на поведението, поставяне на нови цели и търсене на удоволствие в позитивни занимания. Идеята е да се насочи личността към нещо интересно за нея, което постепенно да измести страстта към игрите на късмета. Комарджиите също преживяват абстиненция, макар че зависимостта им е чисто психологическа, а не физическа, както при наркоманите.

В началото на лечението ги гложди мисълта, че вместо да стоят в комуната, е по-добре да отидат в игралната зала, да хвърлят заровете, за да проверят дали щастието няма да се обърне на тяхна страна и животът им да се промени завинаги. Понякога сънуват, че са до "едноръкия бандит" или държат колодата карти и ръцете им започват да треперят, пръстите им да се свиват в конвулсии. Когато зависимите станат напрегнати и раздразнителни, се налага да им даваме медикаменти.

През първия месец на престой в комуната човек си прави равносметка докъде е стигнал и какво губи, т.е осъзнава проблема. След това започва фазата на преизграждане на личността, която представлява доста труден период и трае няколко месеца. Когато пациентът излезе от комуната, е добре да не губи връзка със специализирания екип.

Веднъж на една или на две седмици да посещава терапевтите. И при поява на желание да влезе в игралния дом, първо да позвъни в комуната, където има отворена 24 часова телефонна линия.

Позволете на детото в душата ви да се радва на празника

Позволете на детото в душата ви да се радва на празника

Наближават Коледа и Нова година. Обичай е преди тези празници да правим равносметка на изминалата година, да си пожелаваме хубави неща за следващата, да украсяваме домовете си, да подаряваме скъпи подаръци ...

Как да се докажете на новата работа

Как да се докажете на новата работа

Първите три месеца са най-важни на всяко ново работно място ...

Фобиите – причини и лечение

Фобиите – причини и лечение

Cигурно сте чували ваши близки и познати да споделят, че имат фобия от високо, от затворени пространства, летене със самолет и др. ...

Качества на жените, успели в кариерата

Качества на жените, успели в кариерата

Погрешно е схващането, че успелите мъже предпочитат жени, които да стоят в тяхната сянка. ...

Хиперактивно ли е детето ми, или е много надарено?

Хиперактивно ли е детето ми, или е много надарено?

Най-разпространеното разстройство в поведението на хлапетата през последните години вече достига епидемични размери. А проблемът най-често има съвсем простичко решение. ...

Блатният тъжник гони депресията

Блатният тъжник гони депресията

Билката е сред най-ценните, които растат в България. Билката е сред най-ценните, които растат в България. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести