Симптоми на натрапливо сексуално поведение

Симптоми на натрапливо сексуално поведение

Cексуалната изява е естествена част от нормалното човешко поведение.

Но когато някой е обсебен от сексуални мисли, чувства или поведение, които повлияват негативно неговото здраве, работа, взаимоотношенията с околните или други области на живота, най-вероятно става дума за натрапливо сексуално поведение.

Компулсивното сексуално поведение, наричано понякога хиперсексуалност, хипомания или сексуална зависимост, включва нормалното сексуално поведение, но когато се е превърнало в натрапливо. То може да се изразява във фантазии или практики, преминаващи границите на приемливите морални и дори правни норми на сексуално поведение. Независимо от това, как ще наречем това поведение, нелекуването му може сериозно да увреди самочувствието, взаимоотношенията и професионалната кариера на личността. При адекватна терапия пациентът ще се научи да контролира сексуалните си импулси.

В много случаи натрапливото сексуално поведение представлява сексуална дейност, доведена до крайност. То се превръща в проблем, когато започне да вреди. Други изяви са изцяло извън границите на приемливото поведение. Затова се наричат "парафилии" (извратено привличане). Те имат много широк обхват - от желанието да се обличаш в дрехи на противния пол до сексуални желания към деца (педофилия).

Симптомите варират по тип и изразеност. Някои от сигналите, които издават, че сте в "борба" с натрапливо сексуално поведение, са:

Сексуалният нагон е интензивен и извън контрол.
Дори мислено постоянно се чувства подтик за определено сексуално поведение.
Използване на сексуалното натрапливо поведение като средство за бягство от други проблеми, като напр. самота, тревожност, дистрес.
Практикуване на рисково сексуално поведение, независимо от сериозните последици, като потенциална възможност за заразяване или предаване на полово преносими болести, загуба на много важна интимна връзка, проблеми в работата, проблеми със закона.
Трудности при установяването и поддържането на емоционална близост.

Съществува много голямо разнообразие от белези, които могат да определят диагнозата "Натрапливо сексуално поведение". Например наличието на многобройни сексуални партньори или извънбрачни връзки, често правене на секс с непознати или проститутки, избягване на емоционално увлечение в сексуалните взаимоотношения, често използване на платени телефонни или интернет сайтове за сексуални услуги, практикуване на ексцесивна (прекомерна) мастурбация, често използване на порнографски материали, склонност към мазохистичен или садистичен секс, ексхибиционизъм, фиксиране върху недостижими сексуални партньори.

Кога да се потърси консултация с психиатър?

При загуба на контрол върху сексуалното поведение, особено ако то създава проблеми във всекиднението, е необходима намесата на специалист. Компулсивното поведение има склонност да се влошава с течение на времето и да се задълбочава. Използването на техники за самоконтрол не е ефективно.

Трябва да се потърси психиатрична помощ веднага след осъзнаването на проблема.

А това означава: задаване на въпроса Дали могат да се контролират сексуалните импулси, трудности при взаимоотношенията с околните, негативно отражение върху работата, проблеми с полицията поради юридически неприемливо сексуално поведение, интимната тематика напълно обсебва мислите и въображението и т.н. Психиатрична помощ трябва да се потърси спешно, ако пациентът смята, че може да причини увреда на друг човек поради липса на контрол върху сексуалното си поведение, при биполярно разстройство на настроението или друг проблем с контрола на импулсите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние