Помогнете на първокласника да преодолее страха от училището

Помогнете на първокласника да преодолее страха от училището

Всяко трето дете има проблем с привикването към школото. Родителите и учителите трябва да изяснят от какво точно е породен той и да му създадат чувство за сигурност. А ако не се справят сами, да потърсят навреме квалифицирана помощ.

Отказът да се посещава училище е поведение, което е лечимо и не би оставило последици, ако бъде открито навреме. В основата му често присъства разстройство на вниманието (хиперактивност или недостиг на внимание), което много родители възприемат като мързел и/или непослушание от страна на детето. Това може да доведе до почти безизходна ситуация, защото,

от една страна, детето изпитва затруднения, пречещи му да се справя и да учи нормално, а от друга страна, то изпитва страх, че може да бъде наказано за нещо, което не е в състояние да контролира.

По този начин лесно би могло да се стигне до депресивност и/или повишена тревожност, съпроводени с чувство за неразбиране и за изолиране от заобикалящата действителност (бягство от реалността).

Важно е да се знае, че училището е "препятствието", което децата преодоляват в търсенето на себе си и своя път в живота. То е институцията, която е "призвана" да помага да децата да се адаптират по-лесно в обществото. Затова и не би трябвало училището да бъде възприемано като нещо лошо и страшно.

Вероятно доста родители са забравили какво е да си първолак, а и да си ученик изобщо. Затова вълненията и притесненията на децата им - първокласници или ученици, понякога им изглеждат странни. Нека си припомним, че периодът между шестата и седмата година от живота на детето поставя началото на коренна промяна, която може да бъде и доста мъчителна. След играчките и безгрижните дни в детската градина сега идва времето на нов етап във физическото и в интелектуалното развитие на детето, съчетан с изискванията за спазване на правила и дисциплина, усъвършенстване на вече придобити умения и навици, овладяване и привикване към нови модели на поведение.

Доказано е, че всяко трето дете има някакви проблеми с адаптацията към училищната среда, но не е задължително тя да стане училищна фобия!

В случаите, когато училищната фобия е налице, задължително е да бъдат открити причините, реални или въображаеми. Необходимо е да се изясни дали това е страх от училище, или е страх у детето да напусне дома си! Ако е първото, каква точно е причината - страх да не се провали, страх от другите деца, страх от наказание при несправяне с някоя задача?

Родителите и учителите е важно да разберат от какво точно се страхува детето, за да могат да му помогнат адекватно.

В редица случаи намирането на добър приятел, който да споделя училищния чин или пък да играе с детето през междучасията, може да свърши много добра работа в преодоляването на страха от училището. Ако пък страхът е от напускането на дома, желателно е родителите да се замислят дали самите те не пренасят върху детето собствените си притеснения и тревоги! Необходимо е детето да е наясно, че след училище то ще се прибере отново в къщи, че не е изоставено и след часовете ще го чака някой, с когото ще може да сподели какво му се е случило в училище, какво му е било интересно, как се е справило със задачите, кои са приятелите му, какво не му е харесало. Желателно е родителите и детето взаимно да стигнат до убеждението, че училището е една реалност извън семейството, за адаптирането към която отговорността също е взаимна.

Част от съотговорността на родителите е при невъзможност за справяне със страха от училище у детето им, да потърсят квалифицирана помощ.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние