Неврозата на властта

Неврозата на властта

Загрижени в динамичното си всекидневие, ние доста често не забелязваме една "зараза", която се разпростира с огромна бързина и опустошава душите ни - неврозата на властта. Ако успеем да я видим, то по-често я намираме у другите и никога у себе си.

Всички хора, които се стремят към власт, безусловно притежават специфичен тип невротичност с определена симптоматика - страх от изоставяне, страх от отпускане, страх от проява на емоционалност и чувственост.

Човек се прикрива зад маската на властващ и губи връзка с реалността, където могат да се изживяват удоволствия, да се изпитва любов към другия. Често се стига дотам, че в изкривената, двусмислена реалност се ражда идеята, че този, който доставя удоволствие, трябва да бъде завладян, притежаван, да се властва над него и ако може, "завинаги". Някога целта е била да се изпита удоволствие и радост от общуването с другия, като в това общуване/връзка са се удовлетворявали потребностите от принадлежност, от утвърждаване, от храна, от ласка и секс. Но неусетно нещата се променят, желанието да се доминира на всяка цена се разпростира както в материалното, така и в нематериалното. Парите и вещите се превръщат в средство за утвърждаване, а хората от приобщавани към общите идеи стават притежавани, служещи единствено и само на "властващия", като "поле за изява" на властта."Властващият" сравнително бързо стига до убеждението, че ако замести своята индивидуална мощ със социална, то доминирането над другия би било гарантиран, а тази гаранция би го предпазила от реални или въображаеми загуби.

Така постепенно в съзнанието му се оформя уравнението: власт (социална мощ) = удоволствие.

Той започва да се прави на "силен", но губи своята уникалност и неусетно усилията му се насочват към висок статус, маркови вещи, управление на подчинени, висок рейтинг и непрекъснат стремеж към показност. С всичко това придобива власт, която носи още власт.

Във всяка една ситуация се търси позицията "отгоре" - мачка се всичко наоколо, цената няма значение. Важното е да изглежда силен и непобедим и ако може - отново "завинаги".

Такъв човек става недоверчив, тревожен и колкото повече натрупва опит във властта, толкова повече се страхува да не изгуби контрола над взаимоотношенията с другите. Властта престава да бъде средство, с което може да се достигне до удоволствието, а се превръща в цел, постигането на която носи радост и щастие, но то обикновено е "менте". Неизбежно настъпват и мрачните дни на болестта, а заразата се разпростира и върху децата. Във взаимоотношенията се настаняват трайно ревността, алчността, интригантството, фалшът и лицемерието, като това е само част от цената, която плаща заразеният от неврозата на властта.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние