Мотивацията е определяща за постигане на щастието

Мотивацията е определяща за постигане на щастието

Човек живее, за да удовлетворява потребностите си, да изживява удоволствието от това - казано по друг начин, той се мотивира в дейността си от някаква незадоволена потребност. Тази мотивация може да бъде породена от чувство на непълноценност (мотивация на дефицита), но може да бъде и в пряка връзка с желанието на човека за усъвършенстване (мотивация на развитието).

В основата и на двата типа мотивация стои неудовлетворената потребност. Но при първия тип човек изпитва недоволство, а при втория тип обикновено се стига до задоволство от живота. Човек може всеки ден да става сутрин от леглото и да се навива, да се мотивира за промяна на нещата в живота си, но ако мотивацията му е свързана с неговите дефицити, то успехът му клони към нулата.

Това е така, защото той започва да пресмята какво не му достига - пари, имоти, обич, като списъкът може да расте непрекъснато, постига се нещо, но веднага започва стремеж към друго. По този начин битието ни се превръща в непрекъсната борба с целите, които си поставяме, и така до  пълно изтощение, като в крайна сметка животът ни отново може да изглежда непълноценен.

Когато животът ни е мотивиран от нагласата на ума за дефицитите ни, той не е в състояние да носи удовлетворение, защото съвременният човеке заразен от вируса "още". Някои казват, че "апетитът идва с яденето", но никой не говори за "наситата", за удоволствието от удовлетворената потребност от храна например. По този начин радостта от постигнатото изчезва, замества се от следващата цел, а човек се чувства неудовлетворен.

Другият тип мотивация (мотивация на развитието) може да бъде представена така: "Аз съм пълноценен човек, но не съм съвършен." Това е напълно естествено, защото съвършени, идеални хора няма, но "тук и сега" ние можем да бъдем пълноценни. А нали знаем,че "човек се учи докато е жив" - т. е. развитието и промяната са част от живота ни. Ние всеки ден се развиваме и променяме с изборите, които правим, а не в резултат на недостига и непълноценността си.

Мотивацията на развитието в крайна сметка променя начина, по който гледаме на постиженията си, но и на живота като цяло. Развитието е това, което ни подтиква към по-нататъшно израстване. Другият поглед прави невъзможна мотивацията на недостига ние търсим промяна, развитие, а не придобиване.

Фактът, че имаме неудовлетворени потребности, не превръща живота ни в непълноценен, а ни дава възможност да разгърнем потенциала на живота си, който се крие в триединството знание, умение, желание.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана