Как да се докажете на новата работа

Как да се докажете на новата работа

Първите три месеца са най-важни на всяко ново работно място. Това е срокът, който ще ви позволи или да се стабилизирате, или категорично да не се впишете в новия екип. Много специалисти по кариерно развитие се занимават с предизвикателствата на този изпитателен срок. Те са единодушни, че именно толкова е времето, за да покажете своята професионална компетентност.

Новопостъпилите са най-уязвими през първите 90 дни от заемането на нова позиция, защото не познават детайлно предизвикателствата, с които ще се сблъскат. Освен това не са наясно с цената на успешното им преодоляване. Те не разполагат и с необходимата мрежа от контакти на новото работно място, за да посрещнат подобаващо предизвикателствата. И ако не наберат скорост през първите седмици, впоследствие ги очакват доста тежки битки. Изграждането на доверие у околните и осигуряването на някои ранни победи полагат най-стабилната основа за бъдещия дългосрочен успех.

Как да действате, за да се представите в най-добра светлина? Специалистите дават няколко съвета, като най-важният е да се фокусирате върху собственото си промотиране. Самопромоция не означава да парадираш с качествата си, а да се настроиш максимално за новата роля, да се разделиш с миналото, да отчетеш новата ситуация. Всяка промяна обикновено крие доста неизвестни - човек рядко е обстойно запознат с новите си отговорности. Затова направете всичко възможно, за да постигнете необходимата вътрешна нагласа за прехода.

Започнете да планирате целите си. За начало обмислете първия ден на новата работа. След това се насочете към първата седмица, после се фокусирайте в края на първия месец и т.н., до граничния трети месец. Определете уязвимите си места и ги компенсирайте чрез самодисциплина, но бъдете нащрек и със силните си страни. Всяка силна страна има съпътстваща клопка. Качествата, които преди са ви донесли успех, може да се окажат слабости в новата ви работа.

Пригответе се да учите всичко наново, но имайте едно на ум, че това може да породи у вас разстройващи чувства на некомпетентност и уязвимост, особено ако срещате пречки в началото. А страховете от некомпетентност са сигурна рецепта за провал.

Бъдете нащрек за хора, които искат да ви спъват. Намерете си доверен човек, личен съветник, който ще ви помага да съхраните перспективата и баланса си в стресови ситуации. Желателно е това да е ваш близък приятел извън работата, стига да е наясно с вашата сфера на действие.

Какво да правите и какво не на новото работно място?

Още в самото начало посетете всички ключови хора, запознайте се с тях, разберете тяхното мнение относно работата на фирмата.

Маркирайте територията си, подредете работното си място така, че да излъчва сериозност и стабилност.

Общувайте с колегите на тяхна територия, посещавайте ги на техните работни места. Гледайте да си създадат първото впечатление за вас именно в делова среда, а не по време на някакво неформално събитие. Заедно с това се стремете по-бързо да станете част от вътрешния живот на екипа.

Захващайте се с проекти и дейности, които може да изпълните в кратки срокове.

Никога не сравнявайте никого и нищо с предишната си работа.

Ако имате подчинени, доверете им се още докато не сте навлезли в работата. Работете със съществуващия екип, не бързайте да каните нови хора.

Не искайте големи бюджети за проектите си, преди да сте успели да се докажете пред работодателя. Ако се налага финансиране, нека е за малък проект, който ще даде резултат в рамките на 90 дни.

Ако сте на ръководна позиция, информирайте подчинените за промените, които смятате да осъществите. След една седмица на новата длъжност трябва да сте достатъчно подготвени, за да го направите.

Не бързайте веднага да навлезете във всички детайли на новата дейност, защото може да пропуснете главното.

Не тичайте при шефа по всеки въпрос, дори още да не сте много навътре в темата. Но не се и затваряйте, не игнорирайте началника. Трябва много внимателно да го слушате през първите 90 дни.

Пазете се от конфликти. Може да заемете страна най-много в 1-2 конфликта по много важни поводи, но задължително трябва да сте сред победителите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана