Как да се справим със стреса в работата?

Как да се справим със стреса в работата?

За зрелия човек работата е част от самореализацията и самоидентификацията. В психологически смисъл това е творчески, градивен процес към вътрешно израстване. В противен случай възниква противоречие: губиш част от своя живот за нещо, което в бъдеще ще се помъчиш да забравиш.

В случай че работата ви отговаря на вашите вътрешни потребности, възможности и професионална подготовка, а стресът идва от общуването в трудовия колектив, има начини, които  ще ви помогнат да го избегнете. Помнете, че колегите ви не са "приставка" към работата ви, а партньори, група от индивиди, с които имате общи цели. За това не пренебрегвайте тяхното мнение, уважавайте молбите и желанията им, ако са коректно поставени спрямо вас.

Бъдете "на точното място и в точния час", когато става дума за служебните интереси, но не натоварвайте с натрупаното напрежение близките си. След тежък работен ден изберете най-дългия път към дома, разходете се в парка, отбийте се в някой магазин, за да се отпуснете. Или почетете за половин час интересна книга. Така мозъчното полукълбо, което отговаря за емоциите, ще "изключи", а ще се активизира другото, което отговаря за логиката.

Ако се стресирате от гнева на шефа, представете си, че той е ваш близък роднина, а още по-добре, че е малко капризно дете. Просто вдигнете рамене и проявете сдържаност. Така по-лесно ще запазите собственото си емоционално равновесие. Опитайте се да си изясните смисъла на своя живот, като си отговорите най-напред на най-обикновените въпроси: "Защо станах тази сутрин и защо се облякох?" - "За да отида на работа."

"Защо отивам на работа?" - "За да изкарам пари." "Защо са ми парите?" "За да си купя..." и т. н. С който и въпрос да започнете, постепенно ще стигнете до най-важното, което осмисля вашия живот. Не е лесно и просто. Но ако успеете, стресът вече няма да бъде заплаха за вас и ще знаете, че този или онзи стресиращ фактор ще се разбие във вашите вътрешни убеждения.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана