Как да се справим със стреса в работата?

Как да се справим със стреса в работата?

За зрелия човек работата е част от самореализацията и самоидентификацията. В психологически смисъл това е творчески, градивен процес към вътрешно израстване. В противен случай възниква противоречие: губиш част от своя живот за нещо, което в бъдеще ще се помъчиш да забравиш.

В случай че работата ви отговаря на вашите вътрешни потребности, възможности и професионална подготовка, а стресът идва от общуването в трудовия колектив, има начини, които  ще ви помогнат да го избегнете. Помнете, че колегите ви не са "приставка" към работата ви, а партньори, група от индивиди, с които имате общи цели. За това не пренебрегвайте тяхното мнение, уважавайте молбите и желанията им, ако са коректно поставени спрямо вас.

Бъдете "на точното място и в точния час", когато става дума за служебните интереси, но не натоварвайте с натрупаното напрежение близките си. След тежък работен ден изберете най-дългия път към дома, разходете се в парка, отбийте се в някой магазин, за да се отпуснете. Или почетете за половин час интересна книга. Така мозъчното полукълбо, което отговаря за емоциите, ще "изключи", а ще се активизира другото, което отговаря за логиката.

Ако се стресирате от гнева на шефа, представете си, че той е ваш близък роднина, а още по-добре, че е малко капризно дете. Просто вдигнете рамене и проявете сдържаност. Така по-лесно ще запазите собственото си емоционално равновесие. Опитайте се да си изясните смисъла на своя живот, като си отговорите най-напред на най-обикновените въпроси: "Защо станах тази сутрин и защо се облякох?" - "За да отида на работа."

"Защо отивам на работа?" - "За да изкарам пари." "Защо са ми парите?" "За да си купя..." и т. н. С който и въпрос да започнете, постепенно ще стигнете до най-важното, което осмисля вашия живот. Не е лесно и просто. Но ако успеете, стресът вече няма да бъде заплаха за вас и ще знаете, че този или онзи стресиращ фактор ще се разбие във вашите вътрешни убеждения.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние