Искам да правя кариера, мъжът ми не позволява

Искам да правя кариера, мъжът ми не позволява

Когато се омъжих, току-що бях завършила право. Мечтаех за успешна кариера, но след сватбата много бързо се роди детето, така че за работа не можеше да става и дума. Сега дъщеря ни е вече на 3 годинки и на мен много ми се иска да започна работа. Но мъжът ми е категорично против това. Той дори казва, че ако тръгна на работа, ще трябва да се разделим. Как да постъпя?

Да ви е жива и здрава дъщеричката и да ви носи много радост и незабравими преживявания! Тя сигурно вече има готовността, но и зрелостта да тръгне на детска градина и е напълно естествено ти да искаш да започнеш работа. Ние, хората, имаме две базисни социални потребности, които се стремим да удовлетворяваме в живота си - потребността ни от принадлежност и потребността ни от утвърждаване.

Първата ни дава сигурността - принадлежим на партньорската си връзка, принадлежим на семейството си, на някакъв приятелски кръг, но и на някакъв професионален кръг. Удовлетворената потребност от утвърждаване ни дава статуса/мястото в съответната група за принадлежност. Най-напред се утвърждаваме като човешки същества, след това се утвърждаваме като мъжественост или женственост, но търсим и своето професионално утвърждаване. Ти вече си създала семейство, утвърдила си се като жена и майка - напълно логично е да потърсиш и професионалното си реализиране.

Пиша всички тези неща, защото мъжът ти би могъл да се замисли над тях, вместо да поставя някакви ултиматуми. За съжаление в наши дни доста хора разбират изопачено потребността от принадлежност и я заменят с притежаването на "другия"! Принадлежност означава равнопоставеност, а притежанието е зависимост. Хората са се притежавали в далечния робовладелски строй, но все още съществуват мъже "демоде"!

Когато в една партньорска връзка съществува равнопоставеност, отсъства и финансовата зависимост.

Майчинството също би могло да бъде разглеждано от чисто професионален, но и от финансов аспект. Бих попитал всички мъже, които не желаят съпругите им да работят, как биха оценили майчинството и домакинстването като труд?! Но и дали са готови да плащат "заплата" на съпругите си при "договорни отношения" и размер, съответстващ на този, който съпругите биха могли да заработят, при условие че упражняват съответна професия! Доколкото знам, адвокатският труд е доста високо платен!

Можеш да се поинтересуваш какви са аргументите на съпруга ти за това противопоставяне, но и да изтъкнеш своите за желанието ти да работиш. Със сигурност твоите могат да изглеждат доста по-необорими и ако съпругът ти не признае това и не отстъпи, би станало напълно ясно, че става въпрос за стремеж за доминиране в отношенията ви, с последващото поставяне в зависимост. Така обикновено си стига до неудовлетвореност във взаимоотношенията и до чести семейни кризи. Предполагам, че и двамата не желаете това да се случи.

Сигурен съм, че би могла да отстоиш себе си! Успех!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние