Проблеми с общуването и комуникацията

Проблеми с общуването и комуникацията

Невербалните начини на изразяване обикновено подчертават казаното с думи. Понякога вербалното и невербалното поведение могат да си противоречат и да доведат до смущения в комуникацията - "двусмислено послание". В търсенето на истинското значение ние инстинктивно се доверяваме много повече и все по-често на невербалните сигнали.

Най-общата класификация на нашата несловесна реч (средствата на невербалната комуникация) може да включва: модулацията и характеристиките на гласа; погледа; мимиките; жестовете; позата и разположението на тялото в пространството; облеклото; походката; движенията.

Гласът. Той издава нашето социално "Аз". Мъжът се чувства особено мъжествено, когато гласът му е баритонов или басов. Прието е, че тънкият и висок глас е характерен за хомосексуалистите. Но гласът е най-измамното нещо. Чрез него в определен момент всеки би могъл да се превърне в "супермен". Конструкцията на гласа започва да се формира в юношеската възраст. Тогава започват да се копират интонации от гласовете на някои известни актьори или ритъмът от изказванията на някой нашумял шоумен. Заемат се отделни думи и фрази, прочетени или чути тук-там и гласът на юношата е готов да се сблъска със света на възрастните. Един вътрешно хармоничен човек може да се разпознае по гласа - той също е хармоничен, не е стереотипен и е модулиран в зависимост от обстоятелствата.

Погледът. Възприемането на един човек започва със зрителния контакт. Откритият поглед предразполага, а гледането в очите подчертава значението на думите. Свеждането на погледа към земята говори за притеснение, страх и отслабване на позицията. Гледането на събеседника в устата може да означава внимателно слушане, но и твърда решителност за противопоставяне. Престрелката с погледи провокира агресивното ни поведение - най-добрият начин да предизвикаме някого е да го гледаме втренчено. Присвиването на очите говори за възникнали подозрения или съмнения.

Облеклото. Поговорка гласи: "По дрехите посрещат..."; в съзнанието на хората е вписано, че на спретнато пременения човек може да се разчита. Немарливо облеченият ни изглежда некомпетентен, а префърцунено наконтените ни карат да се отнасяме към тях снизходително или подигравателно.

Жестовете. При натовареното улично движение сме свикнали да наблюдаваме богатата мостра от несловесни послания - среден пръст, насочен нагоре, показалец, допрян до слепоочието - послания, които са далеч по-красноречиви от думите. Жестовете подчертават казаното с думи и умелото им разчитане ни дава информация за истинските намерения, душевното състояние и мисленето на събеседника ни.

Положение на тялото. Още източните мъдреци ни учат, че позицията на тялото разкрива общото психично състояние на индивида. Изправената атлетична стойка обикновено символизира хармония и не се среща твърде често. Тук ми се иска да отворим една "скоба", защото съвременният човек все повече прилича на "отворена" или "затворена скоба". Изкривеният напред човек е натоварен с милион грижи, потиснат до депресивност и самотен. "Отворената скоба" символизира търсенето на всякаква човешка подкрепа, мълчаливо, но постоянно и настойчиво. "Затворената скоба" символизира упоритото търсене на "свръхчовека" в себе си, но вътрешно с много тъга, завист и гняв срещу "отворените скоби".

В заключение, ето някои типични индикатори на езика на тялото: Реакции на безпокойство - потропване с крак, често мигане, облизване на устните, покашляне, честа смяна на позата на тялото. Защитни реакции избягване на очен контакт, потриване на очите, носа, врата, кръстосване на ръцете и краката, отстъпване и често пристъпване от крак на крак, подпиране, хващане за дръжките на стола. Реакции на доверие поддържане на добър зрителен контакт, кимане, поддържане на установената дистанция, неподвижност, но не скованост и т.н.

Доброто познаване на невербалните послания гарантира по-добрия стил на общуване и избягването на двусмислиците в комуникацията.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние