Гениталната хламидиаза може да причини стерилитет

Гениталната хламидиаза може да причини стерилитет

10 правила на щастливите двойки

10 правила на щастливите двойки

Специалистите припомнят колко са важни прегръдките, подкрепата и лягането вечер глава до глава ...

Кой е причинителя на рака на шийката на матката

Кой е причинителя на рака на шийката на матката

Внимавайте при избора на сексуален партньор. Вирусът HPV се пренася най-вече по полов път ...

Гениталната хламидиаза е една от най-разпространените полово предавани болести. Това е хронична инфекция, причинена от микроорганизъм, наречен хламидия (Chlamydia trachomatis). Хламидиите заемат междинно положение между вируси и бактерии - те живеят вътреклетъчно (като вирусите) и са чувствителни към антибиотици (като бактериите).

Заболяването е особено коварно, защото протича почти безсимптомно и води до тежки последици и стерилитет. Засяга предимно половата система, но могат да бъдат увредени и други органи - очи (конюнктивит), стави (артрит), бял дроб (пневмонии), черен дроб (възпаление и сраствания на чернодробната капсула). Гениталната хламидиаза има инкубационен период (от заразяването до клиничната изява на заболяването) от 1 до 3 седмици. Може да се предаде и по време на раждане от болна майка на новороденото.

При мъжете хламидиазата се характеризира с възпаление на пикочния канал (неспецифичен уретрит), на простатната жлеза (простатит) и семенните каналчета (епидидимит). При остра инфекция е възможно да се появи и оскъден слузно-гноен или слузно-стъкловиден секрет от уретрата. При хронифициране на състоянието леко се проявяват следните симптоми: слаба тъпа болка в кръста, често уриниране, дискомфорт при уриниране, тежест в областта на простатата, особено при пълен пикочен мехур, сърбеж в пикочния канал, преждевременно семеизпразване, дискомфорт. Хроничната инфекция води до увреждане на спермата и до стерилитет. В повечето случаи засегнатите въобще не разбират, че са болни от генитална хламидиаза.

При жените оплакванията са дискретни и често пъти въобще не се усещат от пациентката: оскъдно влагалищно течение, парене, болезненост и странен дискомфорт при полов акт. Усложненията са много сериозни: хронично възпаление на маточната шийка, матката, маточните тръби или яйчниците, водещо до стерилитет; хронична тазова възпалителна болест. Хламидиазата крие голям риск, когато засегне млади жени, защото може да доведе до сраствания, а впоследствие и до стерилитет. Възможно е да се образува т. нар. "раничка" на шийката на матката, която с течение на времето да прерасне в онкологично заболяване. Коагулацията на такава раничка, без да е излекувана хламидийната инфекция, води до навлизане в дълбочина на инфекцията и незарастване на коагулирания участък. Затова периодично трябва да се провежда рутинно изследване за наличие на хламидия.

Доказването на инфекцията се извършва с индиректен тест. Задължително се изследват двете антитела срещу хламидията - IgG (маркер за хронична хламидиаза) и IgM (маркер за остра хламидиаза). След като се излекува хламидийната инфекция, IgG може да спада много бавно (нормализирането става в рамките на 1-2 години). Точно затова еднократното установяване на повишен IgG няма диагностична стойност. Друг изпитан метод за диагностициране е прилагането на директен експресен тест (резултатът излиза за около 20 минути) - изследва се секрет от шийката на матката или от пикочния канал на мъжа, за да се установят антигени на хламидия. Има и други по-добри методи (културелен, имунофлуоресцентен, ДНК-анализ), но те са много трудоемки и скъпи, затова не се използват във всекидневната практика.

Лечението се провежда от специалист. Прилагат се специфични антибиотици, като резултатът от терапията се държи под контрол.

Нелекуваната гонорея може да причини тежки усложнения

Нелекуваната гонорея може да причини тежки усложнения

Заразяването става най-често при вагинален или анален полов акт и много по-рядко при орално-генитален контакт ...

И при любовната игра има риск от инфекция

И при любовната игра има риск от инфекция

Преносители на инфекцията са основно мъжете. ...

Сексуалната наслада при жените се повлиява от лазерни процедури

Сексуалната наслада при жените се повлиява от лазерни процедури

Лазерното вагинално подмладяване е процедура, създадена да увеличи сексуалната наслада при жени, които по някаква причина имат недостатъчност на анатомичната цялост на вагината. ...

Полово предаваните болести и предпазването от тях

Полово предаваните болести и предпазването от тях

Най-сигурното средство за предпазване от полово предавани болести е презервативът. ...

Предаване по полов път на трихомониаза и лечението с антибиотици

Предаване по полов път на трихомониаза и лечението с антибиотици

Tрихомониазата е най-разпространеното полово предавано заболяване в света. Всяка година от него заболяват около 120-180 милиона души. ...

Киберсексът може лесно да се превърне в зависимост

Киберсексът може лесно да се превърне в зависимост

За консервативно настроените може да прозвучи скандално, но за голяма част от съвременните хора "онлайн сексът" се превръща в нещо напълно обичайно. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести