Гениталната хламидиаза може да причини стерилитет

Гениталната хламидиаза може да причини стерилитет

Гениталната хламидиаза е една от най-разпространените полово предавани болести. Това е хронична инфекция, причинена от микроорганизъм, наречен хламидия (Chlamydia trachomatis). Хламидиите заемат междинно положение между вируси и бактерии - те живеят вътреклетъчно (като вирусите) и са чувствителни към антибиотици (като бактериите).

Заболяването е особено коварно, защото протича почти безсимптомно и води до тежки последици и стерилитет. Засяга предимно половата система, но могат да бъдат увредени и други органи - очи (конюнктивит), стави (артрит), бял дроб (пневмонии), черен дроб (възпаление и сраствания на чернодробната капсула). Гениталната хламидиаза има инкубационен период (от заразяването до клиничната изява на заболяването) от 1 до 3 седмици. Може да се предаде и по време на раждане от болна майка на новороденото.

При мъжете хламидиазата се характеризира с възпаление на пикочния канал (неспецифичен уретрит), на простатната жлеза (простатит) и семенните каналчета (епидидимит). При остра инфекция е възможно да се появи и оскъден слузно-гноен или слузно-стъкловиден секрет от уретрата. При хронифициране на състоянието леко се проявяват следните симптоми: слаба тъпа болка в кръста, често уриниране, дискомфорт при уриниране, тежест в областта на простатата, особено при пълен пикочен мехур, сърбеж в пикочния канал, преждевременно семеизпразване, дискомфорт. Хроничната инфекция води до увреждане на спермата и до стерилитет. В повечето случаи засегнатите въобще не разбират, че са болни от генитална хламидиаза.

При жените оплакванията са дискретни и често пъти въобще не се усещат от пациентката: оскъдно влагалищно течение, парене, болезненост и странен дискомфорт при полов акт. Усложненията са много сериозни: хронично възпаление на маточната шийка, матката, маточните тръби или яйчниците, водещо до стерилитет; хронична тазова възпалителна болест. Хламидиазата крие голям риск, когато засегне млади жени, защото може да доведе до сраствания, а впоследствие и до стерилитет. Възможно е да се образува т. нар. "раничка" на шийката на матката, която с течение на времето да прерасне в онкологично заболяване. Коагулацията на такава раничка, без да е излекувана хламидийната инфекция, води до навлизане в дълбочина на инфекцията и незарастване на коагулирания участък. Затова периодично трябва да се провежда рутинно изследване за наличие на хламидия.

Доказването на инфекцията се извършва с индиректен тест. Задължително се изследват двете антитела срещу хламидията - IgG (маркер за хронична хламидиаза) и IgM (маркер за остра хламидиаза). След като се излекува хламидийната инфекция, IgG може да спада много бавно (нормализирането става в рамките на 1-2 години). Точно затова еднократното установяване на повишен IgG няма диагностична стойност. Друг изпитан метод за диагностициране е прилагането на директен експресен тест (резултатът излиза за около 20 минути) - изследва се секрет от шийката на матката или от пикочния канал на мъжа, за да се установят антигени на хламидия. Има и други по-добри методи (културелен, имунофлуоресцентен, ДНК-анализ), но те са много трудоемки и скъпи, затова не се използват във всекидневната практика.

Лечението се провежда от специалист. Прилагат се специфични антибиотици, като резултатът от терапията се държи под контрол.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана