Лятото е най-подходящият сезон за укрепване на здравето

Лятото е най-подходящият сезон за укрепване на здравето

Използвайте силата на природата, за да се защитите по естествен път от настинки, инфекции и стрес. Въздушните и слънчевите бани, обливането, обтриването и ходенето на бос крак въздействат благотворно върху целия организъм.

Закаляването увеличава устойчивостта на организма към въздействието на външната среда - преохлаждане (настинки), инфекции, умора, стрес. То има благотворно въздействие върху целия организъм. Дишането става по-дълбоко и се забавя, по-пълно се усвоява кислородът. Сърдечната дейност се забавя, а кръвното налягане се понижава. Подобрява се кръвоснабдяването на вътрешните органи и на кожата. Броят на еритроцитите в кръвта се увеличава, повишава се и тяхното хемоглобиново насищане. Храносмилането и обмяната на веществата се регулират, засилва се апетитът, сънят се нормализира.

Закаляването с въздух трябва да започне през лятото или в началните топли есенни дни на открито при температура на въздуха 20-30 градуса С,

в продължение на 20 минути, след което бавно и постепенно продължителността му може да се увеличи до 2-3 часа. Тялото трябва да е максимално освободено от облекло. Здравите и по-големите деца се закаляват само по гащички, а на по-малките се облича еднослойна, лека памучна дреха. Своеобразна форма на закаляване чрез въздух е целогодишното спане при отворен прозорец и лекото обличане през студения сезон.

Сред всички процедури водните - влажно обтриване, обливане и къпане в открити водоеми, имат най-силно въздействие.

Важно е да се знае, че при прилагане на каквато и да е процедура с вода с по-ниска температура от тази на тялото и особено при студените и хладни бани (при температура на водата по-ниска от 20 градуса С и между 20-25 градуса С), се получава бързо и рязко свиване на кожните кръвоносни съдове. Значителна част от кръвта се изтласква към вътрешността на тялото, а това повишава кръвното налягане и затруднява работата на сърцето.

Обтриването на тялото се извършва с мокра кърпа, гъба или с ръка в продължение на 5 минути. Започва се с температура на водата 25-30 градуса С, постепенно на всеки 2-3 дни тя се понижава с 1-2 градуса С, докато се стигне до 15-16 градуса С. След това кожата се избърсва до сухо и се разтрива до зачервяване.

Обливането се извършва с душ, с лейка или с друг съд. Започва се с температура на водата 28-32 градуса С, която през ден се понижава с 1 градуса С, докато се стигне до 17-18 градуса С. Времетраенето на процедурата е максимум 2 минути. И в този случай кожата трябва да се подсуши и да се масажира, докато се зачерви.

Къпането в открити водоеми оказва най-мощно закалително въздействие, поради най-бързото и най-силно охлаждане на организма.

Започва се при температура на водата 23-25 градуса С. Престоят във водата в началото не трябва да бъде повече от 3-5 минути, като постепенно се увеличава до 15-20 минути. Преди влизане във водата тялото трябва да бъде предварително загрято, а по време на къпането да се плува или да се извършват непрекъснати движения.

Слънчевите бани имат общоукрепващ ефект и оказват бактерицидно въздействие върху патогенните микроорганизми.

Те са сред основните средства за профилактика и лечение на рахита. Най-подходящи за слънчеви бани са сутрешните часове между 8 и 11 часа. Но преди да отидем на плаж, е необходима подготовка: разсъбличане на "шарена" сянка през първите три дни съответно за 10, 20 и 30 минути. Едва след това се излиза под преките слънчеви лъчи с лека шапка или със забрадка на главата, като се използват защитни кремове или лосиони срещу вредните UV лъчи. Престоят на слънце през първия ден не бива да бъде по-дълъг от 10-15 минути. През всеки следващ ден той се удължава с 10 минути, докато се стигне до около 2 часа. След това е необходимо да се почива на сянка около половин час, а после е добре да се приложат водни процедури.

Ходенето с боси крака е също ефикасен способ за закаляване.

Това може да стане вкъщи, по крайбрежния пясък или сутрин по оросената трева. Препоръчва се да се върви по т. нар. контрастни пътечки, отделни участъци на които са нагрети различно, от студено до горещо.

Закалителните процедури трябва да се прилагат от най-ранна възраст, да се извършват ежедневно, при възможност дори два пъти на ден през целия живот без прекъсване, за да не се загуби постигнатият ефект. Но е необходима задължителна консултация с лекар, който да назначи най-подходящите за вас, според функционалните възможности на организма ви, възрастта, пола, типа нервна система, здравословното ви състояние и други фактори.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние