Особености на интимната хигиена в менопаузата

Особености на интимната хигиена в менопаузата

Климактериумът е период, през който функциите на яйчниците постепенно започват да затихват до настъпване на физиологично безплодие.

Първата фаза се нарича пременопауза. Тя се характеризира с понижени нива на естрогени, т.нар. женски хормони. Менструалният цикъл става нередовен. Продължителността на пременопаузата варира между 2 и 6 години. Следващата фаза обхваща периода между последното маточно кръвотечение и последващата една година, в която липсва менструация. Тя се нарича менопауза и при повечето жени настъпва около 50-годишна възраст. Постменопаузата бележи периода от менопаузата до фазата на сениума, когато яйчниците напълно престават да функционират. Обикновено това се случва между 52-60 години.

Много са промените, които настъпват в климактериума. Хормоналният дисбаланс се съпътства от преразпределение на кръвния ток. Ограничените функции на половите органи са причина за по-оскъдното кръвоснабдяване на интимната зона, което води до понижена еластичност на тъканите. Матката намалява размерите си и поради това се редуцира количеството секрет, отделян от шийката й. Ниските нива на естроген също нанасят поражения на влагалищната флора, тъй като предизвикват образуването на по-малко количество от полезните млечно-кисели бактерии на Дьодерлайн. В резултат на всички тези промени влагалищната лигавица изтънява и губи нормалната си киселинност. Нейната средна стойност достига 6,8 pH, като в репродуктивна възраст тя е 4,5. Възможно е жената да изпитва дискомфорт, болка при полов контакт, сухота на влагалището. Тъй като лигавицата става чувствителна и уязвима, не е изключено при по-агресивна интимна грижа или сексуален контакт да се възпали, да предизвика болка, сърбеж и парене в гениталната област.

За да предотвратите подобни раздразнения, не използвайте сапуни и гелове с различна киселинност от 6,8 pH. Употребата им би променила естествения баланс на тъканите и това ще ги направи по-податливи на увреждане. При измиване ползвайте хладка вода. Горещата създава риск от допълнително изсушаване на кожата, покриваща външните гениталии. Движенията трябва да бъдат внимателни, без да се оказва натиск. Изплакването е обилно, а за подсушаване е необходима мека хавлиена кърпа. Мокрите кърпички за интимна хигиена и ароматизираната тоалетна хартия не се препоръчват.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние