Приемането на медикаменти по време на бременност

Приемането на медикаменти по време на бременност

Бъдещите майки трябва много да внимават с употребата на лекарства, предвид на страничните им ефекти. Това важи особено за първите три месеца от бременността, когато се оформя плодът. Трябва да се знае, че всички лекарства, които циркулират в кръвта на бременната, преминават през плацентата в плода, особено през първите 4 седмици, когато плацентата не е напълно оформена. Те оказват неблагоприятно въздействие върху клетките на плода и често причиняват едно или друго отклонение от нормалното му развитие.

Това се дължи на повисоката чувствителност на клетките на ембриона спрямо различните фармакологични агенти. И докато за организма на майката определена доза от даден медикамент е почти безопасна, то за развиващия се плод се оказва токсична. Практиката показва, че не са редки случаите на неконтролирана употреба на лекарства, дори при незначителен повод. Особено опасни са случаите, в които се правят неуспешни опити за аборт.

Медицината е доказала, че най-критични за плода са 33-45 ия ден от последната менструация. Именно през този период е възможно да се засегнат жизненоважни центрове в главния мозък, както и да се увреди сърдечно-съдовата система. В покъсните месеци пак има риск от неблагоприятни въздействия на лекарствата, но те са свързани с развитието на малформации. Почти всички антибиотици в една или в друга степен причиняват малформации, ако се вземат през първите три месеци от бременността. Единствено тези от групата на бета-лактамите (пеницилините) могат да се прилагат с относително по-малък риск за плода.

Аминогликозидните антибиотици (гентамицин, стрептомицин, неомицин, амикацин, тубоцин и др.) се характеризират с тежки увреждания на жизненоважни органи. Така например стрептомицинът причинява увреждане на слуховия апарат с последваща глухота. Гентамицинът, дори когато се приема в минимални дози, уврежда бъбреците. Той се екскретира доста бавно от организма и трябва да се избягва прилагането му.

Някои цефалоспорини също упражняват тератогенен ефект (вредно влияние на определени вещества върху развитието на човешкия зародиш). Тетрациклините пък след попадане в организма се фиксират трайно в костната система и причиняват аномалии в растежа на зъбите - никнат бавно, пожълтяват и се рушат. Регистриран е случай на липса на една млечна жлеза у момиче, чиято майка е употребявала тетрациклин през първите три месеца на бременността.

Хлорнитромицинът (хлорамфеникол) също не трябва да се употребява през първите месеци поради опасност от развитие на тежка жълтеница у новородените. А еритромицинът и неговите производни крият риск от токсично въздействие върху черния дроб на плода. Самолечението носи големи опасности за бременните жени, особено в началните месеци на бременността, когато се оформят всички органи на плода. Те не бива да употребяват каквито и да било медикаменти без консултация с лекар.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние