Видове противогрипни ваксини и тяхното приложение

Видове противогрипни ваксини и тяхното приложение

Противогрипната ваксина действа срещу щамовете на сезонните грипни вируси и не може да предпази от грип, причинен от други вируси. Съществуват два вида ваксини - инжекционна, съставена от убити вируси, и назални спрейове, съдържащи живи и отслабени грипни вируси. Ефект може да се търси едва две седмици след имунизирането. Новите щамове на грипните вируси се появяват през октомври и се разпространяват до май следващата година. Ето защо противогрипното ваксиниране трябва да се извърши през септември, октомври и ноември, въпреки че препаратът е ефективен и по-късно.

Инжекционната форма се поставя мускулно с цел да се стимулира имунната система за производство на антитела срещу вирусите. Прилага се в единична доза от 0,5 мл разтвор, обикновено в горната част на ръката. В отделни случаи се появява местна реакция - оток, зачервяване и лека болезненост. Рядко се повишава температурата, а случаите на алергични реакции са инциденти. Важно е да се отбележи, че противогрипната ваксина се поставя само на здрави хора.

Назалната противогрипна ваксина представлява разтвор, съдържащ потиснати живи вируси, и се впръсква директно в носната кухина. Този вид ваксина е подходящ за деца и възрастни от 2 до 49-годишна възраст. Тя не се прилага при следните рискови групи: деца до 5 годинки, които често страдат от хрипове в гърдите; хора с хронични заболявания, включително сърдечни и тези на белите дробове; хора с потисната имунна система, включително и обгрижващите ги; възрастни над 50 години; деца до 2-годишна възраст; деца и младежи на аспиринова терапия.

След имунизирането с назална ваксина е възможно да се проявят някои странични ефекти, като хрема, главоболие, възпалено гърло и кашлица, а при децата - субфебрилна температура и мускулни болки. Клиничните изследвания отчитат по-висока ефективност на назалната ваксина в сравнение с неактивираната ваксина.

У нас е налична и т.н. интердермална противогрипна ваксина. Тя е предназначена за възрастни и има две разновидности - за хора от 18 до 59 години и за хора на и над 60 години.

Може да намерите противогрипни ваксини за деца и юноши от 6 месеца до 18 години; бременни жени; възрастни над 50 години, и особено над 65 години; хронично болни; хора от социални домове; грижещи се за тежко болни; медицински персонал.

Доказано е, че различните ваксини предпазват от заболяване възрастни под 65 години в 70-90% от случаите, а деца от 1 до 15 години - в 77%-91%. При хората над 65 години резултатите са малко по-ниски - 30-40%. Статистиката сочи, че при възрастните намаляват усложненията и смъртните случаи вследствие на разболяване от грип.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние