Мерките против новия грип

Мерките против новия грип

Във връзка със зачестилите случаи на новия грип у нас Министерството на здравеопазването припомня:

1. Вирусът на новия грип А(H1N1) циркулира у нас и може да се очаква постепенно нарастване на случаите.
2. Заболяването протича леко в повечето случаи, без опасност за живота на хората.
3. МЗ е осигурило безплатни антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист.
4. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.
5. За да се предпазите от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да спазвате добра лична хигиена и да избягвате контакти с болни хора.

Изследване на кръвта показва състоянието на имунитета

Bмедицината под имунитет се разбира устойчивостта на организма срещу различни патогенни (болестотворни) фактори на заобикалящата го среда. Имунитетът е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развивали и усъвършенствали в хода на еволюцията. Неговата основна цел е да съхрани хомеостазата и генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.

За стимулиране на имунитета през есента и за предпазване от настинки и грип най-често се препоръчва да се приемат имуностимулатори и витамини и да се правят противогрипни ваксини. Имуностимулаторите вече станаха неразделна част от съвременния живот. Даваме ги на децата, ако са изпаднали в униние или в "училищен" стрес. Приемаме ги, когато сме претоварени с работа, а бързаме да приключим задачите си в срок. В същото време обаче специалистите постоянно предупреждават, че имунната система е твърде сложна, за да се повлиява от подобни средства. Повечето имуностимулатори, които се продават без рецепта в аптеките, не влияят сериозно на имунната система. При грип или настинка те биха могли да помогнат (не винаги!), но да се приемат профилактично - с това специалистите са категорично против. Важно е да се отбележи, че в никакъв случай не бива да вземат имуностимулатори хората, чиито роднини боледуват от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, инсулинозависим захарен диабет и други)

За да се постигне здравословен баланс, трябва да се изравнят двете сили: противовъзпалителната (убива навлезлите вредни микроби и вируси) и антивъзпалителната (контролира самите процеси). Нарушението на това равновесие води до сериозни последствия, в това число влиза и рискът от инфекциознотоксичен шок. Широко разпространено е схващането, че трябва да се повишава имунитетът при страдащите от чести простуди, възпалителни заболявания, преминаващи в хронични, трудно зарастващи рани и т.н. Реалната потребност от имуностимулатори може да се определи само след обстоен преглед от лекар-специалист. Според статистиката едва 5% от хората действително имат проблеми, свързани с имунната система, и се нуждаят от сериозно лечение.

Макар и добре проучена и изследвана, имунната система крие доста неизвестни за медицинската наука. Нейната задача е да се бори с външните дразнители, които могат да нанесат сериозни вреди на организма. Имунитетът, клетъчен или хуморален, може да се оцени с помощта на имунограма. Това изследване обаче се извършва само при определени заболявания. Пациенти, които страдат от заболявания, предаващи се по полов път, нямат нарушения в имунния статус. Това още веднъж потвърждава факта, че с полова инфекция може да се зарази всеки здрав човек. Според специалисти при урогенитални инфекции няма основания да се прави оценка на имунния статус. Затова пък честите простудни заболявания могат да нарушат различни звена от имунната система. Например, ако сте прекарали остро заразно вирусно заболяване, може да ви бъде назначено изследване. То ще помогне на лекаря да избере най-подходящите препарати, които да възстановят равновесието в имунната ви система. Оценката на имунния статус се прави на гладно, като за целта се изследва венозна кръв.

При децата имунитетът се формира около 5-ата годинка. Техните изследвания се различават от тези при възрастните. Особено важно е оценката на имунния статус да бъде направена от добър специалист, който би разграничил сериозните нарушения от обикновените възрастови особености.

В заключение трябва да кажа, че съхраняването на имунитета и умението да се поддържа на необходимото ниво е основна и най-важна гаранция за нашето здраве, работоспособност и добро самочувствие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние