Развитие на водолечението и действието на минералната вода

Развитие на водолечението и действието на минералната вода

Hашата страна се нарежда на едно от първите места в Европа по воден минерален ресурс на глава от населението, а София води класацията на столиците на Стария континент със своите над 40 извора, разположени в града и околностите. Според последните проучвания българинът все повече консумира минерална вода, която, както е известно от древността, притежава ценни лечебни свойства.

Над 70% от минералните води, които консумираме, са слабоминерализирани . На практика това означава, че те имат по-широко приложение –

подходящи са за вътрешно приемане, както и за външно под формата на вани и инхалации. Питейното балнеолечение се прилага при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ендокринно-обменни заболявания и хронични интоксикации. А външната употреба на минерална вода има добър ефект върху дихателната система, периферната нервна система и опорно-двигателния апарат. България е сред малко страни, които могат да се похвалят и с богатството на три вида лечебна кал - лиманна (по Черноморието), торфена (Централна България) и минерална (Петричко, Карловско). Благодарение на нейното противовъзпалително, обезболяващо, имуннорегулиращо и подобряващо кръвообращението действие, лугата се прилага с успех при рехабилитацията на много заболявания (ставни, сърдечно-съдови, гинекологични, нервни, белодробни и др.)

У нас се срещат от студени до много топли минерални води. В Северна България преобладават студените (до 37 градуса), а в Южна - топлите (от 37 до 60 градуса) и горещите (хипертермални, над 60 градуса) води. Хипертермални извори има предимно в долините на реките Струма и Места и в северното подножие на Западните Родопи.

Лечебният ефект на минералната вода е най-силен, когато тя се приема направо от извора. Хисарската вода например стимулира обмяната на веществата и помага при бъбречни, жлъчно-чернодробни и стомашно-чревни заболявания. Минералните извори на с. Баня са подходящо място за балнеолечение на хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат. А водата на Банкя действа отлично за рехабилитация на страдащи от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Тя показва добър ефект и при бъбречни, стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни болести.

Когато водата се приема с лечебна цел, тя не трябва да се пие безразборно.

У нас масово се използва неправилно, затова нямаме добри терапевтични резултати. Ако искаме да въздействаме при определени показания, минералната вода трябва да е прясно налята, и то от конкретен извор. Също така специалист трябва да предпише точно колко минути да се приема преди или след хранене. Най-добре е лечебният курс да се провежда в балнеологичен център, където пациентът е под строг медицински контрол. В санаториум вътрешното приемане на минерална вода се съчетава с външно приложение (вани - частични или на цялото тяло, подводен масаж и др.). Към това могат да се добавят физикална терапия, кинезитерапия и здравословно хранене. Като се има предвид и влиянието на климата и релаксацията, тъй като човек е извън обичайното си всекидневие, се получава едно комплексно лечение.

Препоръчва се подобен терапевтичен курс да се провежда с профилактична цел веднъж годишно, а при заболяване - 2 пъти. Той трябва да включва 10-15 процедури. Ефектът е по-голям, ако те се приложат в рамките на 20 дни. Агресивното въздействие (всеки ден по една процедура) не дава отлични резултати. След 5 сеанса организмът се насища с минерали, затова са нужни 2 дена почивка, след което той отново може пълноценно да поема полезните съставки на водата.

Балнеолечението не се прилага в острата форма на протичане на което и да било заболяване.

Водотерапията има най-вече профилактично и възстановяващо действие. Например човек със счупен крайник след сваляне на гипса ще оздравее по-бързо в балнеоцентър.

По отношение на всекидневната консумация на минерална вода се смята следното:

от една страна е желателно да се сменят изворите, откъдето водата е добита, от друга, трябва да се редува с чешмяна.

Класическата схема e 15 дни прием на минерална вода и 15 дни почивка. Бъдете внимателни и следете каква е общата минерализация, отбелязана на етикета на бутилираната вода. С нея се отчита концентрацията на разтворените в нея соли (в милиграми на литър (mg/l). Колкото тази величина е по-ниска (силната минерализация е над 1000 mg/l), толкова по-малък е рискът от неблагоприятно въздействие върху функциите на някои органи и системи в организма.

Как действат най-често срещаните съставки на водата:

Калий и натрий - регулират обмяната на веществата и играят важна роля за провеждане на нервните импулси.

Хлориди - подпомагат храносмилането, тъй като са съставна част на стомашната киселина.

Магнезий - подобрява координацията на мускулите и нервите, повишава способността за концентрация, прави тялото по-издръжливо.

Желязо - подпомага образуването на червените кръвни клетки.

Калций - заздравява костите и зъбите.

Йодиди - участват в образуването на хормона на щитовидната жлеза.

Сулфати - стимулират храносмилането, допринасят за отстраняване на вредните вещества при чернодробната обмяна.

Флуориди - действат срещу кариеса, полезни са за зъбния емайл.

Водородни карбонати - помагат при смущения в храносмилането, особено срещу киселини в стомаха.

Въгледвуокис - подобрява вкуса на водата, действа добре върху храносмилането и нервната система.

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние