Целулитът и портокаловата кожа не щади и слабите

Целулитът и портокаловата кожа не щади и слабите

Витамин D3 за безпроблемна бременност

Витамин D3 за безпроблемна бременност

Лекарите обръщат все по-голямо внимание на ролята на витамин D3 по време на бременност ...

Жените отслабват от флиртуване

Жените отслабват от флиртуване

Учени от университетата в Богота, Колумбия, изяснили, че жените, които флиртуват, изразходват повече енергия, отколкото мъжете. ...

Целулитът представлява структурно изменение в подкожния слой вследствие на неправилно натрупване на мазнини в мастните клетки (адипоцитите). Това води до нарушаване на локалната микроциркулация и лимфния отток. Мастните клетки в подкожната тъкан са групирани в големи колекции, разделени от фиброзни нишки.

Тези влакна се простират между мускулите и кожата. Когато мастните клетки увеличат размера си (с покачване на килограмите например), нараства и пространството между мускулите и кожата. С напредване на възрастта фиброзните влакна стават все по-нееластични. Мастните бучки са причина за избутване, притискане и разместване на съединителната тъкан в подкожието, което води до оформянето на характерните вдлъбнатинки ("портокалова" кожа).

Все пак целулитът не е заболяване, а състояние на кожата. Той засяга най-вече зоните на ханша и външната част на бедрата, но може да обхване и други области на тялото.Той не е проблем на наднорменото тегло, защото от него страдат и хора без излишни килограми. Среща се предимно при жените, тъй като при мъжете по различен начин се разпределят мастната тъкан, мускулите и съединителната тъкан.

Освен полът причини за целулит са: наследственност, плътност на кожата, количество и разпределение на мазнините, хормонални промени (женските хормони играят роля в разпределението на мастната тъкан). Начинът на живот и храненето също имат значение. За съжаление все още не съществува ефективно "лечение" на целулита, макар че много се спекулира с диетични режими, антицелулитни кремове и разнообразни механични начини за въздействие.

Как и доколко помагат различните методи? В състава на много антицелулитни кремове са включени метилксантините аминофилин, кафеин и теофилин. Те се популяризират като играещи важна роля в борбата с целулита на базата на свойството им да разрушават мастните натрупвания. Но активната съставка в кремовете не може да достигне необходимата концентрация, а и за мастно разлагане е необходимо продължително време на въздействие.

Резултатите показват слабо намаляване на обиколката на бедрата, което не спомага за значително редуциране на целулита.  Хранителни добавки, съдържащи гинко билоба, ружа, екстракти от семена от грозде и от водорасли, олио от иглика, рибено масло, соев лецитин и др. претендират да имат положителен ефект върху тялото. Той се изразява главно чрез повишаване на метаболизма, предпазване на клетките от увреждане и намаляване на мазнините в засегнатите от целулита области.

Доколко споменатите продукти оказват влияние, не е изяснено, защото метаболизмът, циркулацията или клетъчното увреждане не се поддават лесно на измерване. Голяма част от тези продукти се продават като добавки, което означава, че техният състав и безопасност не са гарантирани. Нещо повече, няма сериозни проучвания, подкрепящи използването им за лечение на целулит.  

Антицелулитна диета. Много хранителни режими се обявяват за ефективно средство в борбата с целулита, като подобряват циркулацията в засегнатите зони. Но няма медицински проучвания, които да подкрепят тези факти. Няма и пряка връзка между наднорменото тегло и "портокаловата" кожа. Диетолозите отбелязват, че здравословното хранене може да доведе до намаляване на задръжката на течности в организма, до подобряване на здравословното състояние, което като цяло да допринесе за по-добър външен вид на кожата.

Антицелулитните масажи имат основно козметичен ефект. Извършват се с помощта на специална техника, със или без загряващи етерични масла.Те могат временно да подобрят състоянието на кожата, но не и да въздействат върху деформираната структурата на подкожната тъкан. Механичен масаж на засегнатите зони се извършва и с помощта на специални апарати. Такъв метод е ендермологията, която се прилага от средата на 90-те години. Неинвазивната процедура въздейства върху кожата чрез масаж и "засмукване", като по този начин се стимулира кръвотокът. Тя трае около 30-45 минути, но са необходими поне 12-14 манипулации, за да се забележат резултатите.

Мезотерапията, която представлява инжектиране на медикаменти в комбинация с билки, витаминии други субстанции директно в засегнатата тъкан. За да се постигне видим ефект, е необходима серия от голям брой инжекции. Макар че в повечето случаи се правят от лекари, процедурите са рисковани, а ефектът им - недоказан.

Колагеназата е естествен ензим в човешкото тялото, който разрушава колагена, главен компонент на съединителната тъкан. Според проучванията инжектирането на този ензим може да подобри вида на кожата. Ефектът на терапията не е проследяван в дългосрочен план.

Лечение чрез обвиване на засегнатите участъци със загряващ компрес. За ефекта му също няма доказателства и проучвания в медицинската литература. Подобряването на външния вид на кожатае временно и стозиметод не е възможно да се постигне "детоксикиране" на организма.

Липосукцията, която представлява премахване на мазнини чрез изсмукването им под налягане, не е подходяща за третиране на целулит. Тъкмо обратното, поради отстраняването на мазнините непосредствено под кожата външният вид на засегнатите зони се влошава и те стават по-видими. Залагайте на здравословното хранене и поддържането на мускулния тонус чрез редовни физически упражнения, които оформят стегнато тяло. А към широко рекламираните медицински процедури, козметични продукти, хранителни добавки или сложни апаратни методи на лечение пристъпвайте предпазливо и внимателно.

Степени на изменение: Първа. Няма клинични, но има хистопатологични промени в подкожната тъкан. Втора. Кожата е по-бледа, с по-ниска температура и намалена еластичност. След притискане се забелязват единични вдлъбнатинки по кожната повърхност. Трета. Към симптомите от 2-а степен се добавя видима неранвност на кожата в покой, т. нар. "портокалова" кожа. Тази неравност може да бъде напипана и в дълбочина. Четвърта. Налице са всички характеристики на 3-а степен, но са по-драстични, видими и груби. Кожата изглежда вълнообразна, а при допир често има болезненост.

Физиологични отклонения при момичетата през пубертета

Физиологични отклонения при момичетата през пубертета

Oсобено внимание заслужава обилното окосмяване на лицето, тялото и крайниците при някои от момичетата. ...

Слънцето пари и в облачно време

Слънцето пари и в облачно време

Ултравиолетовите му лъчи ни облъчват дори когато сме под сянката на чадъра или на короните на дърветата. ...

Гневът - как да се справим с него

Гневът  - как да се справим с него

Тази естествена човешка емоция може да ни разтовари от напрежението, но може и да ни разболее. Усложненията настъпват, когато не я изразяваме адекватно. ...

Кога да включим яйце в храната на бебето?

Кога да включим яйце в храната на бебето?

Яйцата и млякото са най-пълноценните и добре балансирани по състав продукти. Те се усвояват почти напълно от организма (97%). Жълтъкът е богат на мазнини, холестерол, лецитин, витамин А, калций, фосфор, желязо. ...

Инсултът - първите часове са решаващи!

Инсултът - първите часове са решаващи!

Инсултът представлява остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което настъпва внезапно. За съжаление България е на едно от водещите места в Европа по честота на инсултите. Тази мрачна статистика се дължи на ниската здравна култура ...

Коремните болки при децата

Коремните болки при децата

Болката като клиничен симптом в детската възраст се определя като неприятно емоционално усещане, което се дължи на тъканна увреда, променяща поведението на детето. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести