Целулитът и портокаловата кожа не щади и слабите

Целулитът и портокаловата кожа не щади и слабите

Целулитът представлява структурно изменение в подкожния слой вследствие на неправилно натрупване на мазнини в мастните клетки (адипоцитите). Това води до нарушаване на локалната микроциркулация и лимфния отток. Мастните клетки в подкожната тъкан са групирани в големи колекции, разделени от фиброзни нишки.

Тези влакна се простират между мускулите и кожата. Когато мастните клетки увеличат размера си (с покачване на килограмите например), нараства и пространството между мускулите и кожата. С напредване на възрастта фиброзните влакна стават все по-нееластични. Мастните бучки са причина за избутване, притискане и разместване на съединителната тъкан в подкожието, което води до оформянето на характерните вдлъбнатинки ("портокалова" кожа).

Все пак целулитът не е заболяване, а състояние на кожата. Той засяга най-вече зоните на ханша и външната част на бедрата, но може да обхване и други области на тялото.Той не е проблем на наднорменото тегло, защото от него страдат и хора без излишни килограми. Среща се предимно при жените, тъй като при мъжете по различен начин се разпределят мастната тъкан, мускулите и съединителната тъкан.

Освен полът причини за целулит са: наследственност, плътност на кожата, количество и разпределение на мазнините, хормонални промени (женските хормони играят роля в разпределението на мастната тъкан). Начинът на живот и храненето също имат значение. За съжаление все още не съществува ефективно "лечение" на целулита, макар че много се спекулира с диетични режими, антицелулитни кремове и разнообразни механични начини за въздействие.

Как и доколко помагат различните методи? В състава на много антицелулитни кремове са включени метилксантините аминофилин, кафеин и теофилин. Те се популяризират като играещи важна роля в борбата с целулита на базата на свойството им да разрушават мастните натрупвания. Но активната съставка в кремовете не може да достигне необходимата концентрация, а и за мастно разлагане е необходимо продължително време на въздействие.

Резултатите показват слабо намаляване на обиколката на бедрата, което не спомага за значително редуциране на целулита.  Хранителни добавки, съдържащи гинко билоба, ружа, екстракти от семена от грозде и от водорасли, олио от иглика, рибено масло, соев лецитин и др. претендират да имат положителен ефект върху тялото. Той се изразява главно чрез повишаване на метаболизма, предпазване на клетките от увреждане и намаляване на мазнините в засегнатите от целулита области.

Доколко споменатите продукти оказват влияние, не е изяснено, защото метаболизмът, циркулацията или клетъчното увреждане не се поддават лесно на измерване. Голяма част от тези продукти се продават като добавки, което означава, че техният състав и безопасност не са гарантирани. Нещо повече, няма сериозни проучвания, подкрепящи използването им за лечение на целулит.  

Антицелулитна диета. Много хранителни режими се обявяват за ефективно средство в борбата с целулита, като подобряват циркулацията в засегнатите зони. Но няма медицински проучвания, които да подкрепят тези факти. Няма и пряка връзка между наднорменото тегло и "портокаловата" кожа. Диетолозите отбелязват, че здравословното хранене може да доведе до намаляване на задръжката на течности в организма, до подобряване на здравословното състояние, което като цяло да допринесе за по-добър външен вид на кожата.

Антицелулитните масажи имат основно козметичен ефект. Извършват се с помощта на специална техника, със или без загряващи етерични масла.Те могат временно да подобрят състоянието на кожата, но не и да въздействат върху деформираната структурата на подкожната тъкан. Механичен масаж на засегнатите зони се извършва и с помощта на специални апарати. Такъв метод е ендермологията, която се прилага от средата на 90-те години. Неинвазивната процедура въздейства върху кожата чрез масаж и "засмукване", като по този начин се стимулира кръвотокът. Тя трае около 30-45 минути, но са необходими поне 12-14 манипулации, за да се забележат резултатите.

Мезотерапията, която представлява инжектиране на медикаменти в комбинация с билки, витаминии други субстанции директно в засегнатата тъкан. За да се постигне видим ефект, е необходима серия от голям брой инжекции. Макар че в повечето случаи се правят от лекари, процедурите са рисковани, а ефектът им - недоказан.

Колагеназата е естествен ензим в човешкото тялото, който разрушава колагена, главен компонент на съединителната тъкан. Според проучванията инжектирането на този ензим може да подобри вида на кожата. Ефектът на терапията не е проследяван в дългосрочен план.

Лечение чрез обвиване на засегнатите участъци със загряващ компрес. За ефекта му също няма доказателства и проучвания в медицинската литература. Подобряването на външния вид на кожатае временно и стозиметод не е възможно да се постигне "детоксикиране" на организма.

Липосукцията, която представлява премахване на мазнини чрез изсмукването им под налягане, не е подходяща за третиране на целулит. Тъкмо обратното, поради отстраняването на мазнините непосредствено под кожата външният вид на засегнатите зони се влошава и те стават по-видими. Залагайте на здравословното хранене и поддържането на мускулния тонус чрез редовни физически упражнения, които оформят стегнато тяло. А към широко рекламираните медицински процедури, козметични продукти, хранителни добавки или сложни апаратни методи на лечение пристъпвайте предпазливо и внимателно.

Степени на изменение: Първа. Няма клинични, но има хистопатологични промени в подкожната тъкан. Втора. Кожата е по-бледа, с по-ниска температура и намалена еластичност. След притискане се забелязват единични вдлъбнатинки по кожната повърхност. Трета. Към симптомите от 2-а степен се добавя видима неранвност на кожата в покой, т. нар. "портокалова" кожа. Тази неравност може да бъде напипана и в дълбочина. Четвърта. Налице са всички характеристики на 3-а степен, но са по-драстични, видими и груби. Кожата изглежда вълнообразна, а при допир често има болезненост.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние