Какво включва профилактиката на кариеса при децата

Какво включва профилактиката на кариеса при децата
Здравето на зъбите е от изключително значение за бъдещото състояние на организма. В ранните години от живота то се постига най-вече чрез навременна профилактика.

Залагането на зародишите на временните (т. нар. млечни) зъби започва през втория ембрионален месец, обяснява тя. Това означава, че още тогава бъдещата майка трябва да се погрижи за тяхната профилактика, която ще гарантира здрави зъби на все още нероденото и те на витамини и белтъчини храни ще осигурят на клетките достатъчно вещества, за да произвеждат те пълноценни структури - т.е. такива, в които не са настъпили увреждания по време на тяхното изграждане.

През втората половина от бременността е желателно жената да приема повече минерали,

които ще подпомогнат правилното протичане на процеса на минерализация на временните зъби. Необходими са по 2 г калций дневно, които постъпват в организма главно чрез млечните продукти - около литър и половина прясно мляко или 300 г. сирене. През последните гестационни седмици се извършва и залагането на някои от зародишите на постоянните зъби. Затова е желателно тогава бъдещата майка да поема храни, богати на витамини и белтъчини.

След раждането денталните лекари препоръчват няколко вида профилактика на временните и постоянните зъби - хранителна, флуорна, устна хигиена и силанизация.

Целта на хранителната профилактика е да осигури на клетките необходимите вещества, за да могат те да произведат оптимални зъбни структури. В началото те се набавят чрез белтъчините и витамините. В по-късните етапи от изграждането на зъбите е редно да предлагате на бебето храни, богати най-вече на минералните вещества калций, фосфор и микроелемента флуор. Те са необходими, за да могат зъбите му да посрещнат условията на агресивната среда в устата, която се поддържа от попадащите в нея ястия и напитки, ставащи все по-разнообразни при постепенното захранване.

Вторият вид профилактика е флуорната. Специалистите препоръчват тя да се предприема само след консултация с дентален лекар. Той ще определи дали такава профилактика е уместна, какви препарати и в какви дози са не-обходими за определения пациент.

Устната хигиена е свързана с отстраняване на полепналата по зъбите плака, в която микроорганизмите от устната кухина разграждат веществата до киселини. Всъщност това е основният механизъм за възникване на кариес.

Ето защо борбата с плаката трябва да започне още с пробива на първите зъбки от временното съзъбие - когато бебето е на около 6-месечна възраст. Докъм втората му годинка можете да ги почиствате с марлено тампонче, напоено в разтвор от една супена лъжица кислородна вода, разредена с чаша чешмяна вода. Вечерното обтриване е задължително, то е препоръчително и след останалите хранения. След 2-2,5-годишна възраст детето вече може да ползва четка и паста.

В момента пазарът предлага богат асортимент от продукти, които са подходящи дори за най-малките. Особено полезни за тях са електрическите четки, които са лесни за употреба и ги приучават към правилни движения. На 5-6 годинки пробиват първите постоянни кътници, наричани от специалистите шести зъби. Непосредствено след тях започва и смяната на временните зъби с постоянни, като най-напред падат фронталните първи резци. Редовното миене става още по-важно на този етап.

Един от съвременните и финансово достъпни за родителите методи за предпазване на зъбите от кариес е силанизацията.

При нея пластични композити, наречени силанти, се поставят в дълбоките фисури (вдлъбвания) на дъвкателните повърхности. По този начин се предотвратява развитието на кариес. Аплицирането на силанти има смисъл, ако се извърши до 2 г. след пробива на постоянните зъби. Шестите зъби например трябва да се третират до навършването на 8-ата година. Тъй като останалите пробиват по-късно, на няколко етапа, трябва детето многократно да се връща в кабинета. Освен това всички видове силанти изискват реаплициране (повторно нанасяне), което най-често се прави около половин година след първата процедура.

При малките пациенти с изкривени зъби се налага носенето на ортодонтски апарати.

Те биват няколко вида - интерорални сменяеми (могат да се свалят по желание), фиксирани (с многоключалкова брекет система) и екстраорални (с елементи извън устата). Много важно е зъбите да бъдат добре почиствани чрез специален набор от четки, както и детето редовно да посещава ортодонт (специалист по науката за възникването, лечението и предотвратяването на отклоненията от нормалното разположение на зъбите).

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние