Ваксина срещу инфекции с човешкия папиломен вирус

Ваксина срещу инфекции с човешкия папиломен вирус

Запознахме ви с болестите, които човешкият папиломен вирус причинява. Сега ще се спрем на лечението и на профилактиката им. Кондиломите се лекуват по индивидуална терапевтична схема, която е в зависимост от тяхната големина, разпространение, давност и локализация. Предприема се и отстраняването им с течен азот, с комбинация от киселини, с лазерна коагулация или чрез инжектиране на интерферон.

Понякога се налага да се съчетаят два или повече метода. Винаги като допълнение към лечението се добавят и имуномодулиращи и противовирусни таблетки, които да потискат развитието на вируса. Отстраняването на брадавиците намалява въз можността за предаване на инфекцията.

За да предпазят сексуалните си партньори, които също задължително се преглеждат и изследват, пациентите трябва да използват презервативи поне три месеца след отстраняването на кондиломите. Успешното лечение на рака на шийката на матката зависи много от ранната диагностика.

То е хирургично, съчетано с различни форми на лъчева и химиотерапия. За борбата с това коварно заболяване особено важна е превенцията. Според Световната здравна организация (СЗО) папиломният вирус е вторият най-сериозен виновник за рак при жените и причина за фатален край.

Годишно 288 000 жени по света умират от рак на шийката на матката. В момента специалисти и учени извършват сериозни проучвания върху създадените ваксини за профилактика. В Европа са лицензирани две. Те са сигурни по отношение предпазването от заразяване с HPV 16 и 18, които са отговорни за около 73% от случаите на рак на шийката на матката в Европа. Ваксините са в три дози, които се прилагат за период от шест месеца. Според досегашните наблюдения създаденият имунитет е 100 процентово ефективен поне за 5 години и може да предпазва и от други онкогеннисеротипове на HPV.

За сега не е създадена ваксина специално за мъже, но се проучва дали вече съществуващите могат да се прилагат и при силния пол. Взаимното доверие и моногамността на партньорите могат да намалят риска от заразяване. Винаги е добре да се внимава при избора на интимна половинка. Най-успешната профилактика остава презервативът, въпреки че и при него сигурността не е 100 процентова.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние